В Гърция внесоха законопроект за задължителна ваксинация срещу COVID-19

В Гърция внесоха законопроект за задължителна ваксинация срещу COVID-19

Министерството на здравеопазването на Гърция внесе по спешност в парламента законопроект за задължителна ваксинация на работещите в няколко сектора. Ако бъде приет, нормативният акт ще задължи здравните работници в държавните и частните болници, както и персонала в домовете за възрастни хора и лица със специални нужди, да се ваксинират.

Изключение е предвидено за служителите, които през последните 6 месеца са преболедували COVID-19, и тези, за които ваксинацията е противопоказна поради здравословни причини.

При неспазване на разпоредбите на здравното ведомство са предвидени много високи глоби и дори отнемане на лиценз за работодателите, които наемат неваксиниран персонал.

Законопроектът се очаква да бъде гласуван до края на седмицата. Съгласно плана на правителството, тези, които откажат да се ваксинират, ще излизат в неплатен отпуск.

Протести срещу законопроекта за задължителна ваксинацияХиляди гърци с национални знамена се събраха на централния площад в гръцката столица, обявявайки се против задължителната ваксинация. Демонстрация срещу внесения в парламента законопроект се проведе и в Солун. Това е вторият протест за една седмица срещу ваксинационната кампания на правителството. Миналата сряда пред парламента се събраха над 5000 души.

„Устояваме свободата си, искаме демокрация“ и „Няма да допуснем фашизма на правителството“ бе изписано върху плакати, издигнати от демонстрантите, чиято цел е да призоват депутатите от всички парламентарно представени партии да не подкрепят законопроекта. В протеста се включиха и медицински работници, заявяващи, че не са против ваксината, а срещу задължението да се имунизират, за да си запазят работата.

За да не позволи на демонстрантите в Атина да достигнат до парламента, полицията използва сълзотворен газ.

В центъра на Солун протестиращата тълпа скандира и срещу медиите, които според тях умишлено рекламират ваксините, като единствения начин за спасение от коронавирусната инфекция.

Всички протестиращи се обявиха срещу налагането на ултиматум от правителството – работа срещу ваксина, който според потребителите на социалните мрежи е „чист фашизъм“.

Разпространение на варианта „Делта“Според президента на Националната организация за обществено здраве вариантът „Делта“ се предава с ужасяваща скорост. По думите на Панайотис Аркуманеас увеличение на новите случаи се предвижда и през следващата седмица, но е необходимо да се определи на каква възраст са инфектираните и дали се повишава броят на приетите в интензивни отделения. 99% от хоспитализираните не са ваксинирани, добавя Аркуманеас.

Сред новите случаи доминира индийският вариант, като по последни данни броят им се увеличава с около 10% на седем дни. Съвсем скоро се очаква да представлява 70% от новорегистрираните случаи – нещо, което вече се наблюдава на територията на някои гръцки острови.

Четвъртата вълна изненада експертите, тъй като се очакваше тя да дойде в края на лятото, коментира Мариос Лазанас, експерт по инфекциозни болести.

Пред провал ли е летният сезон?Хотелиерите и ресторантьорите в Гърция се обърнаха към правителството, заявявайки, че туристите, които планират почивка в страната, са поставени пред несигурност, както и че се прехвърля вината за разпространението на вируса върху тях и нощните заведения.

Опозицията също разкритикува властта, подчертавайки, че контролът в страната е занижен и липсва ясна стратегия за справяне с поредната вълна.

Към момента само на територията на остров Миконос са въведени ограничителни мерки, сред които са вечерен час и забрана за пускане на музика в заведенията. Те ще бъдат в сила до понеделник (26 юли). Въпреки краткия срок на ограничителните мерки, туристите чакат на опашки по няколко часа, за да се изследват и да напуснат курорта.

В останалата част на Гърция все още не са въведени ограничения за туристите. Въпреки това здравните власти постоянно излизат с песимистични прогнози относно разпространението на коронавируса на територията на още няколко гръцки острова – Крит, Парос и Санторини. Поради това местната власт приканва всички да спазват противоепидемичните мерки, за да не се наложи да се въвеждат строги ограничения. Ръст на новите случаи на COVID-19 е отчетен и в област Атика, Александруполис и Солун.

Общият брой на инфектираните към вчерашна дата е 463 473. Над 12 800 са жертвите на вируса.

Framar.bg

Още по темата