Испания ще ваксинира с АстраЗенека само на хора над 60

Испания ще ваксинира с АстраЗенека само на хора над 60


Над десет страни са решили да преустановят употребата на ваксината срещу коронавирус на АстроЗенека, която вече е поставена на десетки милиони хора в Европа, а други приеха възрастови ограничения.

Испанските власти обявиха, че ваксината на компанията AстраЗенека ще бъде поставяна само на хора над 60 години, предаде Ройтерс.

Решението бе взето, след като европейските и британските здравни власти установиха, че има потенциална връзка между ваксината на AstraZeneca и образуването на тромби в организмите на ваксинираните с нея.

„Ваксинационната стратегия се променя и от утре само хората над 60 години ще бъдат ваксинирани с АстраЗенека“, заяви испанската здравна министърка Каролина Дариас в сряда след среща с регионални лидери. Тя съобщи, че днес ще бъде взето решение дали на хората, на които вече е поставена една доза от ваксината, да бъде поставена и втора доза.

Решението на испанските власти бе предшествано от отправената от властите на Италия препоръка ваксината на AстраЗенека да бъде поставяна само на хора над 60 години и от призива на британските власти хората на възраст под 30 години да се ориентират към друга ваксина.

Междувременно бе съобщено, че над десет са решили да преустановят употребата на ваксината срещу коронавирус на „АстрЗенека“, която вече е поставена на десетки милиони хора в Европа, а други приеха възрастови ограничения.

Белгия определи ваксината да се прилага само на лица над 55 години. Тази мярка ще бъде преразгледана след четири седмици, се уточнява в комюникето на междуведомствената конференция по обществено здравеопазване, на която се срещнаха министъра на здравеопазването Франк Ванденбрук и колегите му от федералните провинции. За хората от 56 години нагоре ще продължат да се прилагат всички ваксини.

Още по темата