Нигерийката Нгози Оконджо-Ивеала е първата жена начело на СТО

Нигерийката Нгози Оконджо-Ивеала е първата жена начело на СТО


Единодушно бившият министър на финансите на Нигерия и дългогодишен служител на Световната банка Нгози Оконджо-Ивеала беше избрана за генерален директор на Световната търговска организация. Тя стана първата жена и първата африканка начело на тази институция.

Оконджо-Ивеала е получила подкрепата на 164-те членки на международната организация. Тя ще заеме поста от 1 март. 

На 5 февраля 2021 година правителството на  САЩ одобри кандидатурата на Оконджо за генерален директор на Световната търговска организация.

Нгози Оконджо-Ивеала (родена на 13 юни 1954 г.) е нигерийско-американски икономист и експерт по международно развитие. Тя е член на  съвета на директорите на Standard Chartered Bank, Twitter, Глобалния алианс по ваксинации и имунизации  и на Африканската агенция по риска (ARC). 

Оконджо-Ивеала е работила 25 години в Световната банка като икономист по въпросите на развитието, издитайки се до длъжността управляващ директор по операциите (2007-2011 г.). Тя има два мандата като министър на финансите на Нигерия – най-многолюдната африканска страна (2003-2006 и 2011-2015 г.) при президента Олусегун Обасанджо и при  президента Гудлак Джонатан.

Нгози Оконджо-Ивеала наследява Роберто Азеведо, който напусна поста през август 2020 година.

Още по темата