ЕС ще накара производителите на ваксини да спазват сроковете за доставки

ЕС ще накара производителите на ваксини да спазват сроковете за доставки


Европейският съюз ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите си за доставка на ваксини срещу COVID-19. Towa заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Ройтерс.

След като партньорите „Бионтех“ и „Пфайзер“ предупредиха миналата седмица, че ще има забавяне на доставките, британско-шведската компания „АстраЗенека“ също съобщи, че първоначално ще достави на Европейския съюз по-малко дози от договореното.

„Смятаме да накараме фармацевтичните компании да спазват подписаните от тях договори, като използваме правните средства, с които разполагаме“, заяви Мишел пред радио „Европа 1“.

Италианският премиер Джузепе Конте разкритикува остро производителите на ваксини за закъсненията в доставките и по-малките доставяни количества, свързани с проблеми в снабдителската верига, предаде ДПА.

„Тези закъснения представляват сериозно неспазване на договорите и нанасят огромни вреди на Италия и други европейски страни“, написа Конте снощи във Фейсбук.

Премиерът каза, че италианският здравен министър Роберто Сперанца вече е говорил с представители на „АстраЗенека“ и обяви, че ще бъдат предприети правни стъпки срещу фирмата, както и срещу „Пфайзер“ и „Бионтех“, за да се засили натискът за спазване на търговските договори.

Още по темата