Костов предлага службите да се разформироват и да се

Костов предлага службите да се разформироват и да се


Бившият премиер Иван Костов смята, че трябва да се разформироват сегашните структури за сигурност и да се създадат нови, подчинени на различни министри, като личният състав трябва да мине през проверка за лоялност. Един от аргументите на Костов е, че сегашните представители на службите за сигурност не са лоялни към държавата, тъй като са отишли в отпуск и саботират.

Той определи като „легенда за прикритие“ твърдението, че рокадите в силовите структури са, защото гонели руските шпиони. „Истината е, че не са си свършили работата по най-важните и тежки въпроси за България. „Турски поток“ през България АЕЦ „Белене“ и кредитите – там няма руски шпиони, има огромна облага за Русия от действията на българското управление“, допълни експремиерът.

Иван Костов заяви също, че настоящият министър на енергетиката „странно мълчи“ по спорните въпроси в сектора.

Според него отговорността е в „двора“ на „Има такъв народ“, като те са партията, която трябва да направи компромис за ключовите реформи и да поведе останалите политически сили в борбата с корупцията.

По думите му политическата криза в България датира от 2009 г., насечена от чести предсрочни избори, а търсенето на причината за нея ще доведе до конфликт в българското общество.

Костов е на мнение, че през последните 12 г. са извършени редица реформи, но основната, в съдебната система, не е била завършена. Причината за това е желанието евросредствата у нас да се „усвояват“, а не да се „инвестират“.

„Тази криза няма да донесе избавлението, тези процеси са дълбочинни и едновременно с това – тяхно отражение е и състоянието на институциите. Те са просмукани от слабост, ендемична корупция“, заяви Костов и уточни, че сигналите за корупция идват отвън, защото институциите в България не работят.

Според него гражданското общество у нас е с различни политически убеждения, но ги свързва желанието да се завърши процесът на консолидиране на демокрацията и създаване на върховенство на закона.

„Ако политическото представителство разбере това послание, тогава в следващото Народно събрание е възможно да се потърсят компромиси, с цел да се проведе тази битка. Мисля, че не може да се спечели конфронтация с политическото и общественото устройство на страната, ако в сектор сигурност и съдебната власт са против“, коментира пред bTV бившият премиер.

Още по темата