От утре: Без PCR тест и карантина за чешките туристи в България

От утре: Без PCR тест и карантина за чешките туристи в България


От 1 септември чешките туристи ще пътуват до България без задължителен PCR тест и карантина. За това се договориха вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и Адам Войтех, министър на здравеопазването на Чешката република.

„Чехия е важен партньор за развитието и на сектора у нас и това решение е отличен напредък“, заяви вицепремиерът. Тя посочи още, че е провела работни срещи с представители на туроператори, работещи на чешкия пазар и това решение ще подпомогне много дейността им, както и положителното приключване на летния сезон. „България е предпочитана туристическа дестинация за семейна почивка от чешките туристи, като през 2019 г. общият брой на туристическите посещения от Чехия е повече от 189 хиляди“, информира още министърът.

„Ние следим отблизо ситуацията в България и може да потвърдим, че от наша гледна точка тя се подобрява и затова страната е в листа на сигурните и безопасни дестинации, който ще бъде публикуван утре“, обясни министър Войтех. Той коментира още, че страната е сред любимите дестинации за пътуване на чешките граждани и от 1 септември, ще могат да я посещават без всякакви препятствия.

Николова подчерта, че Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички регионални здравни инспектори в страната упражняват изключително строг контрол за спазване на противоепидемичните мерки във всички места за настаняване, хранене и развлечения, за да се гарантира безопасността на чешките гости по време на тяхната ваканция и почивка в страната ни.

Вицепремиерът изтъкна, че безкомпромисното следене ще продължава и занапред, за да се осигури сигурността на всички гости.
 

Още по темата