Това са скритите симптоми на страшния дълъг ковид

Това са скритите симптоми на страшния дълъг ковид

Все още не съществуват официални диагностични указания, които да потвърдят, че някой страда от дълъг ковид. В САЩ Центровете за контрол и превенция на заболяванията работят по списък на симптомите на това опасно заболяване.
„Хората може да страдат от дълъг ковид и да не го знаят, защото не са наясно как да го разпознаят”, коментира пред Business Insider д-р Фидаа Шайб, пулмолог в престижния медицински университет „Байлор”.
Какво е „дълъг ковид“, който трови ежедневието на пациентите, страдащи от него
Сериозен проблем както за пациентите, така и за лекарите е, че дългият ковид може да има много и разнообразни симптоми, приличащи на други заболявания, което затруднява идентифицирането му.
Откриха кога пада имунитетът към нови щамове след ковид
Проучвания в Обединеното кралство и в САЩ установяват, че приблизително един на всеки 5-10 заразени с коронавируса развива дълъг ковид, който продължава повече от три седмици. Заболяването може да засегне почти всеки орган в човешкото тяло.
Все още не е ясно и дали симптомите на дълъг ковид се причиняват директно от коронавируса. Но все пак има яснота какви са те.
Мозъчна мъгла
Всеки пети с дълъг ковид изпитва т. нар. „мозъчна мъгла” шест месеца след заразяване с коронавируса, според анализ на 51 проучвания, който все още не е рецензиран. Мозъчната мъгла е термин, който описва проблеми с концентрацията, паметта, логиката и решаването на проблеми. Често се описва като замъглено съзнание. При по-тежките случаи може да се появи главоболие, проблеми със зрението и гадене.
Хронична умора
Средно шест от десет оцелели от ковид-19, които са били хоспитализирани, съобщават за мускулна умора и слабост шест месеца по-късно, според китайско проучване
Проблеми със съня
Един от всеки пет пациенти с ковид-19 съобщава, че има проблеми със съня шест месеца след разболяването си, според анализа на 51 проучвания.
Задух и упорита кашлица
Задухът и упоритата кашлица са често срещани сред оцелелите от ковид-19 един до шест месеца след инфекцията, според проучване на над 73 000 американски ветерани.
Сърдечни проблеми
Сърцебиене и неравномерен сърдечен ритъм са често срещани при оцелелите от ковид-19, според проучването сред американски ветерани. Наблюдава се и повишен риск от развитие на сърдечна недостатъчност, атеросклероза, кръвни съсиреци и миокардит в рамките на шест месеца след инфекцията.
Неврологични симптоми и психични заболявания
Над една трета от оцелелите от ковид-19 изпитват неврологични симптоми или психични заболявания в рамките на шест месеца след инфекцията, установява голямо проучване. Тревожността и разстройствата на настроението, като депресия, са най-честите симптоми.
Загуба на обоняние
Сред онези, които са загубили обонянието си след ковид-19, около една трета не са възвърнали усещането след два месеца или повече, според американско проучване.
Смущения в храносмилателния тракт
Симптоми като загуба на апетит, диария, киселинен рефлукс и проблеми, свързани с червата се наблюдават при повече от 40 процента от пациентите, хоспитализирани с ковид-19, три месеца след заразяването, сочи китайско проучване.
Кожни обриви и косопад
Оцелелите от ковид-19 съобщават за кожни обриви шест месеца след инфекцията, според проучването сред американски ветерани. Изследване от Китай пък документира косопад сред 22% от пациентите шест месеца след хоспитализация с ковид-19.
Диабет
Според проучване сред американски ветерани, при пациентите с дълъг ковид има 39% по-висок риск от развиване на диабет до шест месеца след инфекцията.
Заболяване на бъбреците
Онези, които са преживели ковид-19, също са изложени на по-висок риск от развитие на остро бъбречно заболяване./Вести.БГ

Още по темата