В Европа продължават протестите срещу ограничителните мерки

В Европа продължават протестите срещу ограничителните мерки


Хиляди хора се събраха в градове в Швеция, Австрия, Германия и Ирландия, за да протестират срещу ограниченията, наложени заради коронавируса, давайки знак, че някои европейци се разгневяват от локдауните.

В събота имаше отделни протести в Стокхолм, Виена, Мюнхен и ирландския град Корк, съобщи „Асошиейтед прес“.

Във Виена имаше огромен протест на хиляди хора, като автобуси от протестиращи пристигнаха в столицата, а крайнодесните групи също се присъединиха към демонстрацията.

Шведската полиция разпръсна стотици демонстранти, събрали се в централната част на Стокхолм. Властите заявиха, че демонстрацията, която бе първия голям протест срещу ограниченията в Швеция, е незаконна.

В ирландския град Корк шестима души бяха арестувани по време на протест, в който участваха стотици. Събирането премина без големи инциденти, но подобно събитие завърши с бурни сцени в столицата Дъблин през миналия уикенд. Понастоящем публичните събирания са забранени в Ирландия.

В Германия хората излязоха на пътищата, за да протестират с автомобилни колони в градовете Мюнхен и Нюрнберг. В Нюрнберг имаше почти 130 превозни средства, а в Мюнхен полицията преброи над 80 автомобила. И двата митинга се проведоха без големи инциденти, въпреки че имаше временни препятствия за движението.

Събитията от събота следват анти-локдаун протести в Копенхаген, Амстердам, Прага и други градове през последните седмици.

Още по темата