Министър Ангелов избухна срещу AstraZeneka

Министър Ангелов избухна срещу AstraZeneka

Има тенденция за увеличаване на случаите в последните три дни, едновременно с това се увеличава и броят на ваксинираните лица – образно казано се надбягваме с вируса.
Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на Оксфордската ваксина. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната.
„333 000 по-малко дози от договорените са ни доставени от компанията на AstraZeneca. От фирмата няма да изпълнят дори и обещаните пратки за февруари. Към момента се водят разговори на много нива с AstraZeneca. В рамките на два дни очакваме важни решения, че камионът за България ще тръгне. В световна криза сме. Самолетът ни е в готовност да поеме доставките от компанията“, разкритикува проф. Ангелов.
Водим изключително сериозни разговори с въпросната фирма доставчик. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решение, че камионът за България ще тръгне. Това наричам „липса на оперативност“. Това е световна криза, която изисква оперативност. Заявихме, че можем да пратим самолет, той седи и чака. Но нямаше и отговор. Единствено писмо, което разбрах от медиите, което показва, че производството на ваксини е сложен технологичен процес.
„Уважаеми представители на АстраЗенека, нека да съм ясен: Нямаме нужда от вашата учтивост и вежливост, имаме нужда от ваксини. Хората или са здрави, или болни, или живи, или умрели. Нека да се спазват уговорките. На тази база постигнахме всичко – планираме ваксинация, зелени коридори, доставки за общопрактикуващите лекари, накрая получаваме учтив отказ. Единствено се казва, че камионите ще тръгнат по-рано, а камионите които не дойдоха? За тях нито буквичка“, изрази възмущението си министърът./ Вестник Марица
 
 
 
 
 
 

Още по темата