Народните представители от ГЕРБ-Пловдив област: „Дълг на народните представители е да защитават обществените интереси“

Народните представители от ГЕРБ-Пловдив област: „Дълг на народните представители е да защитават обществените интереси“

Народните представители от ГЕРБ-Пловдив област ген. Константин Попов, Младен Шишков Запрян Янков и Данка Люртова се срещнаха с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Поводът за срещата беше разрешение за търсене и проучване на подземни богатства и в частност залежи от злато в площ „Свети Никола“ и назряващато обществено недоволство от това. В тази връзка депутатите инициираха и срещата с министър Петкова, за да гарантират за пореден път, че опазването на живота и здравето на гражданите, съхраняването на природните ресурси и гарантирането на чиста околната среда са фундаменталните принципи, които следва в работата си българското правителство.
По време на срещата стана ясно, че разрешението обхваща площ на територията на няколко общини и две области – Област Пловдив и Област Стара Загора и е с размер над 100 кв. км. Народните представители уточниха, че в този случай голяма част от Средна гора ще бъде засегната от бъдещите проучвания и потенциална концесия за добив и е поставена под риск от замърсяване на почвата, водата и въздуха в района. Депутатите изразиха категорична позиция, че процедурата трябва да бъде максимално прозрачна, гражданското общество да бъде информирано в максимална степен за рисковете, които крие златодобива. Те настояха за пълна ревизия на разрешението и прекратяване на процедурата.
От своя страна министър Петкова ги изненада приятно, като им предостави писмо от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, с което дружеството се отказва от подписване на договор за търсене и проучване в площ „Свети Никола“, което на практика прекратява цялата процедура за търсене и проучване. Депутатите останаха удовлетворени от резултата като уточниха, че когато се работи в екип, когато усилията са насочени в една посока, резултатите са налице.

Още по темата