Полицията учи децата на безопасно лято

Полицията учи децата на безопасно лято

Освен алтернативен начин на транспорт, велосипедите и тротинетките се превръщат в предпочитано забавление от деца и възрастни през лятото.Открит урок „Безопасно лято на колела “ проведе пловдивската полиция с малчугани днес.
Целта е да възпитаваме децата от най ранна възраст как да се пазят на пътя и как да се държат като водачи на алтернативни превозни средства- велосипеди и тротинетки. Със своите близо 60 км велоалеи, наличието на производство и отлични възможности за активен спорт и придвижване, града ни се нарежда на едно от местата с най- малко произшествия с велосипедисти.
Все още електрическите превозни средства сред които са дву- и три- колесните скутери и тротинетки се приемат по- скоро като атракция, макар да са активни участници в движението. Често пъти те се управляват от младежи и възрастни, които освен че не притежават свидетелство за управление на МПС, не познават и правилата за движение.
При тези превозни средства липсва възможността да бъде подаден сигнал от водачите им за извършване на маневра и останалите участници в интензивния трафика биха могли да неглижират тяхното присъствие. Изборът на превозно средство за управление е личен, но отговорността като участници в движението изисква особено внимание и познание. Нека бъдем отговорни родители и се погрижим за това, децата ни да бъдат „видими“ и в безопасност на пътя!

Още по темата