Кирил Петков атакува съдия заради блокаж на назначения в ББР

Кирил Петков атакува съдия заради блокаж на назначения в ББР


Съдът е спрял вписването на новите членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие – Валентин Михов и Васил Щонов.

Икономическият министър и принципал на банката Кирил Петков огласи името на съдията, отказала вписването – съдия Мария Вранеску. Петков обвини магистрата, че е с определението си е нарушила Закона за кредитните институции, защото „актовете на БНБ не могат да бъдат спирани“.

Предишните членове на надзора Митко Симеонов и Велина Бурска, които бяха отстранени от министър Петков още в края на май, обжалваха уволнението си в Софийския градски съд. 

„Вече пет седмици водим битка тази банка да започне да работи за обществото и малките и средни предприятия, да не са дават на 8 фирми 1 млрд. лева. Когато вече всичко вече е завършено и законът казва, че трябва да се впише, защото БНБ го е одобрила, се появява дълбоко вътрешно убеждение на Мария Вранеску да спре това назначение“, заяви пред БНТ в петък икономическият министър.

Подозренията на Петков са, че „тези дълбоки вътрешни убеждения са базирани на нещо друго, освен на следването на закона“.

„Репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този. Заради такива решения, българският съд има лоша репутация и никой инвеститор не може да се довери на решенията, които са в несъответствие със закона“, подчерта Кирил Петков.

Той беше категоричен, че от понеделник всеки ден ще подава заявление за вписване на надзора и всеки един ден ще прави публично изявление към обществото за това какво се е случило с новото заявление.

„Би трябвало българският съд да дава възможност по случаен принцип да ходи при различните съдии. Забелязваме в момента, че има концентрация, както имаше концентрация на осемте фирми в ББР. Сега има концентрация този тип решения да отиват при трима съдии, една от които е Мария Вранеску“, допълни той.

По думите му казусът с ББР показва нагледно как институциите не са функционирали правилно.

Още по темата