Европейският съвет се подготвя за дълго заседание

Европейският съвет се подготвя за дълго заседание


Заседанието на Европейския съвет, предвидено за четвъртък и петък, може да продължи и в събота заради натоварения дневен ред. Това потвърди пред журналисти високопоставен служител на ЕС, пожелал анонимност.

Той посочи, че се очаква държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да приемат решение за поредното удължаване на санкциите срещу Русия. Ще бъде обсъдено въвеждането на санкции срещу Турция, като интересите на отделните държави засега се разминават, добави дипломатът.

По неговите думи не се предвижда Европейският съвет да се занимава подробно с преговорите между ЕС и Великобритания за сключване на търговско споразумение. Предвижда се на заседанието да бъдат обсъдени бъдещите отношения със САЩ в светлината на отминалите президентски избори.

Източникът уточни, че досега няма пробив в преговорите за бюджета на ЕС до 2027 г., нито по въпроса за увеличаване на целите до 2030 г. за опазване на околната среда. По неговите думи досега ветото на Полша и Унгария над бюджета не е вдигнато и е възможно да има вето върху целите за опазване на природата. Предвижда се да бъде обсъдена темата с пандемията от ковид и осигуряването на ваксини, за борба с дезинформацията и за подобряване на посланията към обществото по тези въпроси.

Още по темата