Коронавирусът може да предизвика многоорганна недостатъчност

Коронавирусът може да предизвика многоорганна недостатъчност


Учени от Университетите в Йейл и Харвард изучават ефектите от Covid-19 и извън дихателните пътища. Поради многото смъртни случаи от поражения върху белите дробове, досега основният фокус на изследванията бе върху респираторния тракт. Ново проучване обаче сочи, че най-тежките уврежания не са върху белите дробове и че дългосрочните щети може да се окажат даже още по-лоши, съобщава National Geographic. 

Учени установяват, че кръвосъсирването е много силно изразено при пациенти с коронавирус и че те имат високо ниво на кръвна захар – дори и без да имат диабет. Много от тях са претърпели поражения на сърцето и бъбреците. Водещият автор на изследването – Аакрити Гупта, кардиолог от Irving Medical Center в Колумбийския университет в Ню Йорк, обяснява в интервю резултатите от проучването: „Лекарите трябва да гледат на Covid-19 като на болест, засягаща много системи!“ – това важи и за всички алтернативни методи на лечение.

Гупта смята, че тежкото протичане на болестта може да доведе до многоорганна недостатъчност: „Освен дробовете болестта засяга сърцето, бъбреците, мозъка, панкреаса и черния дроб.“

Междувременно бе съобщено, че лечение на базата на аерозол може драстично да намали смъртността при пациенти с коронавирус или изискващи интензивна здравна грижа. Това показват предварителни резултати на изследване на британска биотехнологична компания, съобщава АФП.

При тест на случаен принцип със 100 пациенти, приети в болница с коронавирус, при тези, които са вдишали с помощта на инхалатор протеин интерферон бета, със 79% се намалява рискът от развиване на тежки усложнения в сравнение с тези, които са получили плацебо. Резултатите от изследването показват, че повече от два пъти е по-вероятно лекуваните с интерферон бета да се възстановят напълно в сравнение с контролираната група.

Интерферон бета е протеин, който се използва за лечение на множествена склероза. Формира част от борбата на тялото срещу инфекцията. Новият коронавирус потиска производството му в опит да заобиколи имунния отговор. Вкарването на протеина директно в дробовете на пациента има за цел да предизвика силен имунен отговор срещу вируса, дори и при пациенти, чиято имунна система вече е отслабена от инфекцията.

Няколко държави изпробват стероида дексаметазон и противовирусния препарат ремдесивир.

 

Още по темата