Люксембург е трети по значимост инвеститор в България

Люксембург е трети по значимост инвеститор в България


Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева и външният министър на Люксембург Жан Аселборн

България и Люксембург подкрепят координираното отваряне на границите, като от първи юли между двете държави ще има директни полети за туристи три пъти седмично.

Това съобщиха от пресцентъра на МВнР след официалното посещение заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в Люксембург. Освен с външния министър Жан Аселборн, тя се срещна още с премиера Ксавие Бетел и с председателя на Камарата на представителите Фернанд Етиен.

Около 200 000 души идват всеки ден на работа в Люксембург от съседните страни. „Затварянето на границите за нас не е работещо решение. Смятаме, че при борбата с разпространението на болестта не трябва да бъдат затваряни цели държави, а ограничено движението в определени райони или градове, където има огнища“, казва външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

„България е отворена за туристите от Люксембург и ги очакваме“, отбелязва Екатерина Захариева. Изминалите месеци бяха трудни за всички европейци. „Приветстваме процеса на отваряне на вътрешните граници на ЕС, започнал на 15 юни. Завръщането към нормалното функциониране на единния пазар е от ключово значение за по-бързото възстановяване от кризата, а трансграничното движение е неговият най-важен елемент“, допълва Захариева.

Министрите Аселборн и Захариева са обсъдили редица въпроси от европейския и международен дневен ред – бюджета на ЕС, възстановяването от последиците от коронавируса, разширяването на ЕС и Близкия изток.

„България е добър приятел на Люксембург. Винаги сме ви подкрепяли за ЕС и НАТО. Трети по значимост инвеститор сме в България“, е изтъкнал Аселборн. До края на 2019 година инвестициите от Люксембург в нашата страна възлизат на 1.35 млрд. евро.

Двустранната търговия се отличава със сравнително ниски стойности, което очертават необходимостта от търсене на нови пазарни ниши за българските стоки.

Великото Херцогство Люксембург е страна-основател на ЕИО и член на Световната търговска организация. Посредством тези механизми за търговско-икономическо сътрудничество България може да разшири възможностите за пазарно присъствие, привличане на инвеститори и реализиране на съвместни проекти в рамките на Европейския съюз.

През миналата година износът за Люксембург възлиза на 13 млн. евро (16.3% ръст, в сравнение с 2018 г.), а вносът от Люксембург е за 43.3 млн. евро при 13.8% спад спрямо 2018-а. Търговското салдо е отрицателно за България. Стокообменът е спаднал с около една трета на годишна база и възлиза на 56.4 млн. евро.

Водещи стоки в износа за Люксембург през миналата година са: електрическа енергия (41.65%), пътнически автомобили (15.73%), готови козметични продукти, гримове, препарати за поддържане на кожата, различни от  медикаментите (11.75%), резервоари, цистерни, вани и подобни съдове за всякакви материали (3.26%), електрически акумулатори (2.85%) и други.

Във вноса от Люксембург преобладават профили от желязо или нелегирани стомани (19.90%), електрическа енергия (14.81%), електрически акумулатори, включително техните сепаратори (7.96%), машини и апарати за обработка на каучук или пластмаси (6.27%), плосковалцувани продукти от желязо или от нелегирани стомани (5.70%), необработен калай (4.21%), захарни изделия (3.73%) и други.

През 2004 г. е учреден Белгийско–българско-люксембургски бизнес клуб с основна цел подпомагане и стимулиране на икономическите и търговските връзки между трите страни. Понастоящем членове на бизнес клуба са 80 компании от различни сектори на икономиката.

Общо 4519 туристи от Люксембург са посетили България през миналата година. Наблюдава се спад от 11 процента. Българите гостували в Люксембург са 3 870, като броят им също намалява – с 15.2%, спрямо 2018-а.

От 1867 година Великото херцогство Люксембург е независима държава. Тя е една от шестте страни учредителки на Европейския съюз. България установява дипломатически отношения с Люксембург през 1956 година. Посещението на министър Захариева е първо на български външен министър в страната от 13 години.

Още по темата