Социолог: При избори ГЕРБ имат пълни шансове да останат първа политическа сила

Социолог: При избори ГЕРБ имат пълни шансове да останат първа политическа сила

Улицата не излъчи своите лидери, някакъв субект, който да застане и да обедини своите усилия. Виждаме, че протестът се разединява.“ Това заяви директорът на агенция „Сова Харис“ Васил Тончев.
По думите му хората, които са на улицата, са от доста различен аспект – от ляво и от дясно.
Картината, която регистрираме, е, че всички опозиционни партии разширяват своето влияние за сметка на управляващите. Промените не са такива, че да кажем, че изцяло се променя политическата структура. Ако изборите са днес, виждаме, че ГЕРБ имат пълни шансове да останат първа политическа сила. 180 000 души по-малко ще подкрепят ГЕРБ, но това не е радикална промяна. Има размествания в политическата структура, но това до голяма степен зависи и от това, което се случва на улицата, каза още директорът на „Сова Харис“ пред Bulgaria ON AIR.
Според него всички политически сили говорят от името на народа и това им носи определени негативи.
Тончев изрази мнение, че БСП не може да бъде реална алтернатива на управлението на страната.
БСП като основна опозиция – на нея отдавна ѝ беше времето да стигне до управлението на страната. Те пропуснаха на два пъти този шанс. Очевидно имат проблеми и не могат да се превърнат в алтернатива на управлението. Диалогът между двете големи групи в партията очевидно е прекъснат. Това е много лош знак. Разликата между ГЕРБ и БСП е много малка, обясни той.
Тончев добави, че президентът Румен Радев върви към това да възстанови обичайния рейтинг за президентската институция. Според него спасителната сламка била реформаторско мнозинство, което в момента обаче не се виждало./Новините БГ

Още по темата