Мерките в подкрепа на бизнеса в пандемията закъсняват

Мерките в подкрепа на бизнеса в пандемията закъсняват


Мерките в подкрепа на бизнеса в пандемията закъсняват, заяви държавният глава Румен Радев в Самоков. 

„С другите европейски държави тези неща се решават в рамките на седмица-две. При нас отнема половин година и повече. Помощта губи смисъл“, посочи държавният глава. Той каза това при срещата си с културните дейци от региона в Художествената галерия „Професор Васил Захариев“ във Самоков.

По думите му оказването на своевременна подкрепа за хората и за бизнеса, които са засегнати от икономическа криза, е изключително важно.  Държавният глава също посочи, че не по-малко важни за  възстановяването на страната ни от днешната криза са българската култура и изкуство.

Радев продължава да смята, че мерките на правителството за подкрепа закъсняват и поиска реална децентрализация за общините у нас.

„Крайно време е в България, както и в другите европейски държави, да може да бъдат обвързани печалбите от бизнеса на местно ниво, приходите на хората, с Общинския бюджет. Това е единственият начин да имаме устойчива, резултатна местна политика, която да не зависи само от конюнктурата на централно ниво“, категоричен е държавният глава.

По-рано през деня Радев определи като най-важната тема в момента предстоящите парламентарни избори, като по думите му „Залогът е огромен“.  От Самоков, където беше на посещение, държавният глава призова партиите да се позиционират върху необходими промени, които да сменят сегашният управленски модел.

„За съжаление, редица партии не се фокусират върху този основен проблем, а отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати, пенсии и различни социални придобивки! Ще намерят ли сила да започнат най-сетне реална борба с корупцията, защото ако това не се случи, възпроизводството на този порочен управленски модел ни е гарантирано. По тези въпроси е необходимо партиите да се позиционират и да се ангажират сега. След изборите ще бъде късно!“, подчерта той.

Президентът Румен Радев заяви, че не е изненадан от решението на депутатите от мнозинството да преодолеят неговото вето, свързано с т. нар. специален прокурор, който трябва да разследва главния прокурор. 

„Това е временно решение, явно под натиска на някаква конюнктура. И аз съм убеден, че то няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с Конституцията и с основни човешки права“, убеде е той.

Още по темата