Стойчо Кацаров: Не изгаряме от желание да налагаме мерки, но сме принудени, щом не сме ваксинирани

Стойчо Кацаров: Не изгаряме от желание да налагаме мерки, но сме принудени, щом не сме ваксинирани

Мерките са научно обосновани, мога да кажа, че това са най-подходящите мерки към този момент. Имаше единствено колебание дали заведенията да работят до 22 или до 23 ч., но в никакъв случай не е имало оказван натиск. Така или иначе не мисля, че е от съществено значение дали е 22 или 23 ч. Това заяви в сутрешния блок на bTV служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
,Не изгаряме от желание да налагаме мерки, а сме принудени да го направим заради нарастващия брой на заетите легла в болниците и ръста на починалите от COVID-19. Мерките се явяват единствената възможност да забавим разпространението на вируса“, допълни министър Кацаров и увери, че предприетите мерки са били обсъдени с най-добрите експерти в областта на епидемиологията и инфекциозните болести.
Здравният министър уточни, че голяма част от мерките няма да важат за местата, където персоналът и посетителите са напълно ваксинирани и разполагат с т.нар. зелен сертификат.
По отношение на старта на новата учебна година Стойчо Кацаров заяви, че очаква учебната година да започне присъствено.
При условията, разработени от МЗ и МОН, очакваме учебният процес да започне присъствено. Ако страната навлезе в тъмночервената зона, тогава може да работят само детските градини и ясли, но се надявам да не се стига дотам и да не затваряме училища и университети, добави Кацаров.
По темата с ваксинационния процес здравният министър обясни, че 85% от възрастното население в страната е починало от вируса, защото именно възрастните хора не са били ваксинирани в самото начало.

,Ако бяхме ваксинирарали 60-70 процента от населението ни, вероятно щяхме да отменим задължението за носене на маски“, посочи той.
Стойчо Кацаров още веднъж подчерта, че ваксините са доброволни и трябва да останат доброволни.
Що се отнася до парите на лекарите на първа линия служебният министър на здравеопазването увери, че методиката със заплащането на лекарите на първа линия в болниците е възприета и подписана от БЛС и НЗОК.
,,Тя е по-справедлива, защото съответства на положения труд. Ако работиш пълен работен ден ще вземеш 1000 лева, при извънреден труд ще вземеш над 1000 лева. Но ако половината месец си бил в отпуск, тогава ще вземеш 500 лева, защото така е справедливо“, разясни той.
На въпрос дали е възможно и у нас да бъде поставена трета доза от ваксините Стойчо Кацарон поясни, че е възложил на работна група към МЗ да разработи становище дали е допустимо поставянето на „трета игла“ спрямо пациенти с определен вид заболявания, ако те поискат това.
За всички останали здравният министър подчерта, че решението за трета доза е в ръцете на регулаторния орган в лицето на Европейската агенция по лекарствата.
Като цяло използването на лекарства става по правилата на нашите и европейските закони на базата на това, което е одобрено от ЕМА. Масовото прилагане на трета доза би трябвало да стъпва върху промени на регулаторните правила, уточни здравният министър.
На финала Стойчо Кацаров бе категоричен, че всички засегнати бизнеси трябва да бъдат компенсирани./Новини.БГ

Още по темата