Слави Трифонов ще се закълне като депутат онлайн

Слави Трифонов ще се закълне като депутат онлайн


Здравният министър Костадин Ангелов потвърди новината, че Слави Трифонов е под изолация. Новите народни представители ще положат клетва в старата сграда на Народното събрание, а тези, които са под карантина, ще се закълнат онлайн. Освен лидера на „Има такъв народ“, още двама представители на партията са под карантина.

По-рано през деня стана ясно, че Столичната РЗИ е карантинирала лидера на партията „Има такъв народ“. Така той няма да може да участва в политическия и обществен живот още две седмици.

Още в нощта на изборите на 4-и април обаче Трифонов съобщи, че има симптоми. Заради направения по-късно тест обаче, карантината му също започва да тече със закъснение.

Първото заседание на 45-ото Народното събрание ще се проведе в старата сграда на парламента. За това се договориха днес на среща представители на формациите, които влизат в новия състав на законодателния орган.

Срещу решението Народното събрание да заседава в историческата си сграда са гласували само представителите на ГЕРБ, обясни заместник-председателят на партия „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който не скри, че те имат и по-амбициозна цел.

„По предложение на „Има такъв народ“ първото заседание на Народно събрание – откриването на 45-ото Народно събрание, ще бъде в залата на  Народното събрание, която една единствена и се намира срещу паметника на цар Освободител – знаете всички в България. Ние настояваме въобще заседанията на Народното събрание да се провеждат в тази сграда, а не в бившия партиен дом на Българската комунистическа партия“, обясни той.

Според съпредседателя на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова това е първа победа за новите формации в новия парламент. „ГЕРБ загубиха първото гласуване. Първото заседание ще бъде в сградата на Народното събрание с надпис „Съединението прави силата“, коментира Манолова.

След въпрос какви са били мотивите „против“ тя посъветва журналистите: „Питайте представителите на ГЕРБ“.

Договорено е да бъде спазена традицията и заседанието да бъде председателствано от най-възрастния депутат – Мика Зайкова от „Има такъв народ“.

Ще се гласува явно, с вдигане на ръка. В старата сграда новите народни представители ще положат клетва, а тези, които са под карантина, ще се закълнат онлайн. Освен лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, още двама представители на партията са под карантина.

Разпределени са и местата в залата, като най-вдясно ще бъдат от „Демократична България“, а най-вляво – БСП.

На първото заседание ще бъде излъчена и комисия, която да изработи нов правилник.

Политическите сили имат срок до понеделник да внесат свои предложения. На продължилата близо два часа среща не са обсъждани имена за нов председател на парламента, но участници в нея коментираха, че това най-вероятно ще е Ива Митева от „Има такъв народ“.

Решено е всяка парламентарна група да излъчи по една номинация за зам.-председател на Народното събрание.

От „БСП за България“ съобщиха, че са избрали Корнелия Нинова за председател на своята парламентарна група, а Кристиан Вигенин ще бъде предложен за зам. – председател на 45-ото Народното събрание.

Първото заседание на новия парламент ще бъде предавано пряко по БНР.

Още по темата