Разследват смъртта на 23 възрастни в Норвегия, ваксинирани срещу COVID-19

Разследват смъртта на 23 възрастни в Норвегия, ваксинирани срещу COVID-19

Властите в Норвегия изясняват причината за смъртта на 23-ма души, които починали, след като им била поставена ваксина срещу коронавирус.

По информация на телевизия NRK, всички смъртни случаи се отнасят до възрастни хора над 80 години със здравословни проблеми.

„Тези случаи не предизвикват особена тревога. Напълно очевидно е, че тази ваксина крие малък риск с изключение на случаите, когато става въпрос за възрастни пациенти с разклатено здраве”, цитира телевизията думите на говорителя на агенцията за лекарствата Стейнар Мадсен.

По информация на норвежката Агенция за лекарствата, във връзка с ваксинирането са регистрирани 23 смъртни случая, като до момента са проучени 13 от тях. Обикновените странични ефекти биха могли да доведат до по-сериозно протичане на заболяванията, които възрастните хора са имали, се казва в съобщението.

От агенцията подчертават, че всеки подобен случай се проучва обстойно. Институтът по национално здраве е променил частично препоръките за ваксинирането на пациенти в напреднала възраст, които имат сериозни заболявания.

Ваксинирането срещу коронавирус в Норвегия започна на 27 декември, като в кампанията се ползва ваксината на Pfizer/BioNTech, а първите ваксини бяха поставени на обитателите на домове за възрастни в Осло. До момента са ваксинирани повече от 25 000 души.

Източник: Actualno.com

Още по темата