През седмицата ще станат известни лауреатите на Нобелова награда

През седмицата ще станат известни лауреатите на Нобелова награда


Подбудите на Алфред Нобел за връчване на наградите са свързани с шока от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието му да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството. 

Сянката на пандемията от КОВИД-19 няма да спре началото на Нобеловата седмица в Стокхолм, през която ще бъдат обявени лауреатите на престижните награди, съобщават световните агенции.
В тази ситуация тържествата бяха отменени, но лауреатите ще бъдат обявени.

Отличените тази година ще получат по-големи парични премии, съобщиха от Нобеловата фондация, която управлява средствата, оставени от учредителя на наградите и чието име те носят. За всяка награда са предвидени 10 милиона крони (1.1 милиона долара) в сравнение с 9 милиона крони през последните години.

Церемониите по връчване на наградите в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха отменени, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и икономика ще получат отличията си у дома.
Нобеловата седмица започва както обичайно с наградата за физиология или медицина. През следващите дни ще бъдат обявени наградите за физика, химия, литература.
Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в петък (9 октомври) в Осло.
Носителят на наградата за икономиката, която не е сред оригиналните награди и се връчва от 1969 г., ще стане известен на 12 октомври.

Нобеловата награда (на шведски: Nobelpriset) се присъжда всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, разработили са впечатляващи методи или умения, или са направили изключителен принос за развитието на обществото в областите физика, химия, литература, мир, медицина или физиология. Днес мнозина смятат, че това е най-голямото световно признание. 

Наградите започват да се раздават съгласно завещанието на Алфрес Нобел, шведският индустриалец и изобретател на динамита. Той подписва завещанието си в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 година. Подбудите му са свързани с шока от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството. 

Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел – в Стокхолм и в Осло. От 1902 г. насам всички награди, с изключение на наградата за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от краял на Швеция. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.

Всяка награда може да бъде връчвана най-много на трима номинирани. 

 

Първата Нобелова награда

е връчена в Сен Тропе на 10 декември 1901 г. – пет години след смъртта на Алфред Нобел. Получава я Рене Франсоа Арман Прюдом (René Armand François Prudhomme), известен като Сюли Прюдом (Sully-Prudhomme), френски поет и есесист. Първият лауреат на Нобелова награда за литература е отличен „за забележителни литературни достойнства, висок идеализъм и художествено съвършенство, а също за необичайно съчетание на душевност и талант, за което свидетелстват неговите книги“. 

Това е неочаквано за всички, които смятат за най-вероятния претендент Лев Толстой. Международният спор и жестоката критика от страна на някои литературни среди, които считат, че Прюдом не е достоен за тази премия, влошават здравето му. Заради парализата той не участва лично при награждаването и дипломата му на лауреат е връчена на посланика на Франция в Швеция. Нобеловата премия той подарява за издаване на първи поетични книги на млади френски поети.

Още по темата