Сърбия отмени задължителния PCR-тест за български и други пристигащи граждани от България

Сърбия отмени задължителния PCR-тест за български и други пристигащи граждани от България


Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове със Сърбия.

От днес Сърбия отмени изискването към българските граждани и всички пристигащи от България в Сърбия да представят отрицателен PCR-тест на влизане в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Решението касае както пристигащите от България, така и от Република Албания, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Черна гора. За всички останали държави, Сърбия продължава да изисква представянето на  отрицателен PCR-тест /48 ч/ преди влизане в страната.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Белград, Сърбия.

Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове със Сърбия.

Трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили на  ГКПП „Кулата“, на останалите работещи гранични контролно-пропускателни пунктове трафикът е нормален.
На ГКПП „Кулата“-„Промахон“ българските граждани трябва да представят отрицателен  PCR тест за COVID 19, направен не по-рано от 72 часа преди влизането на територията на Гърция, предварително попълнен формуляр за пътуване и получен QR код. На пристигащите на гръцка територия се прави и бърз тест. Те ще бъдат под 7-дневна карантина на посочения във формуляра адрес. Тази мярка ще се прилага до 21 януари. На карантина не подлежат лицата, които работят в пограничната зона и се завръщат в в рамките на 24 часа, но те трябва да представят документ за работа. Мерките не се отнасят за водачите на товарни автомобили, те ще бъдат пропускани както досега. От 23 до 7 часа през ГКПП „Промахон“ гръцките гранични власти пропускат само товарни автомобили в двете посоки.

Отпада изискването за PCR-тест на български граждани, влизащи в Румъния. Република България вече не е в списъка на страни с епидемиологичен риск, за пристигащите от които се налага задължителна 14-дневна карантина.

Българските граждани могат да пътуват до Република Северна Македония без ограничения.

Всички пътници, влизащи в Турция, трябва да представят отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването. Тази мярка ще се прилага до 1 март. Изискванията за тест не се отнасят за децата до 6-годишна възраст и за шофьорите на товарни автомобили.

Още по темата