Борисов: Взривяват бомби сред хората, защото знаят – видя ли кръв, тръгвам

Борисов: Взривяват бомби сред хората, защото знаят – видя ли кръв, тръгвам

Премиерът Бойко Борисов намекна, че вече мисли за различни варианти като реакция на правителството в отговор на протестите и напрежението през последните дни.
Той обаче подчерта, че първо ще обсъди следващия си ход с коалиционните партньори и каквото и да е решението, ще изчака да мине Европейският съвет. Ще проведе разговори и с опозиционните партии.
По думите му, оставката му се провокира от тези, които хвърлят бомби сред протестиращите и окървавяват протеста, защото знаят, че той хвърля оставка, когато види кръв.
„Мъчно ми е за полицаите, мъчно ми е за невинно битите хора, вие виждате, че се взривяват бомби сред хората и целта е да се взривява протестът, защото знаят, че аз видя ли кръв – веднага тръгвам“, показа, че е наясно Борисов.
„Така или иначе, има вот на недоверие. А на сценаристите няма да се спирам. Прекрасно знам какво могат и Румен Петков, и Мая Манолова, и всички, които са там. Разбира се, те може и да са се променили, може да са станали по-добри“, иронизира ги Борисов.
Той обаче пак повтори, че в този момент оставка на кабинета само ще влоши нещата, а редовните избори са само след 7 месеца.
„Винаги съм бил на страната на протестиращите, мъчно ми е много. В петък казах, че разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем напрежението в следващите месеци. България е единствената, която счита, че коронавирус няма. В България вече никой вярва, нито мисли, нито пък изпълнява. Аз съм разтревожен. Това, което казват докторите, че наесен това ще ни изиграе лоша шега. Икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят“, описа премиерът ситуацията, която ни очаква. Той предупреди, че през зимата икономическата и социална криза ще е много по-тежка.
„Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да бъде много консолидирана. Имам идеи в тази посока, но да мине Европейският съвет. Договорили сме много повече пари за България и просто трябва да ги защитим. Да мине Европейският съвет и ще говорим пак“, каза Борисов в началото на правителственото заседание.
„Със сигурност вече и големите ни проекти са под риск поставени, защото когато и извън България виждат, че е дестабилизирана ситуацията. Няма доверие, няма инвеститори, това е допълнителен застой. Емоциите никога не са били добър съветник. Много пъти България е тръгвала по такъв път и много пъти горчиво се е вайкала“, припомни премиерът.
„Така или иначе, има вот на недоверие, аз няма да се спирам на сценаристите, как в общественото съзнание се насаждаха какви ли не събития, които са се случвали“, установи Борисов по повод фалшивите новини и даде пример с торбичката на „Била“, която уж носел вицепремиерът Красимир Каракачанов. „Никога не съм го виждал с такава торбичка“, посочи Борисов. „След това направиха компромати със записи и чекмеджета и вчера стана ясно кой ги поръчва и кой ги прави“, каза Борисов за заговора на Васил Божков от Дубай.
„Бяха казали, че съм в някакъв хотел, дадох пример с Партийния дом, те го повториха. Единственият суверен е народът, той определя кой как и кога да управлява. Ние досега сме побеждавали винаги в честни избори, спазваме Конституцията и демокрацията“, подчерта Борисов. По думите му, има инструменти, които казват кой и как да идва на власт.
„Но ще е грешно да се пренебрегнат хората, които протестират за социални придобивки, които по това време са в Гърция и по нашето море на работа, доходите им паднаха. Ако успеем да държим по тоя начин финансите на държавата, ще съумеем да завършим годината все едно сме в края на 2018-началото на 2019. Така че да се концентрираме върху справедливите искания и да мине Европейският съвет. Утре ще се видим с коалиционните партньори и ако нямаме план за стабилност, включително и с опозиционните партии, да се договорим какво ще правим в следващите месеци, никой не може да се справи сам“, изтъкна Борисов.
Премиерът не скри, че е притеснен, ако се наложи президентът да излъчва служебен кабинет.
„Разочарован съм и това, което видях там, винаги съм го знаел, но не очаквах да е в такива огромни мащаби“, каза Борисов. „Няма да коментирам вчерашните записи, защото е ясно, че проблемът сме аз и Горанов, никой друг, защото влязохме в банковия съюз и банките няма да могат да бъдат източвани, и да се изнасят пари в чужбина“, коментира министър-председателят.
„Нека спазваме Конституцията и парламентарните процедури на една парламентарна държава. Пазете полицаите, пазете гражданите. И полицаите са хора и като ги ударят по главите с тези бутилки, и при тях важи правилото да защитят колегите си и стават грозните неща. Обръщам се към президента и опозиционните партии – предстоят много тежки месеци и тогава, ако има друго правителство всички ще говорят „ама къде ни е единението, съгласието. Има няколко месеца до изборите“, каза премиерът.
Той отбеляза, че десницата не е казала една дума след приемането ни в чакалнята на еврозоната, а са настоявали години наред за това. „Хората в център-дясно сега не ги чух да мъцнат, една думичка да кажат – за банковия съюз“, посочи Борисов. „С цялото ми уважение към Христо Иванов и компания, които се опитват по всякакъв начин да ми вменят някаква намеса и в съдебната власт, не познавам хората от квотите във ВСС, никога не съм ги виждал, никога с мен не са говорили“, реагира Борисов на обвиненията на лидера на ДБ.
„И се пазете – коранавирусът не е минал. Нито една държава в света не е отчела, че може това да се прави. И неслучайно от отличници сме в червените зони на почти всички европейски държави“, напомни Борисов. Той намекна, че и протестите носят риска от нарастване на заразените, но обясни, че няма как да го каже, защото ще бъде разчетено по друг начин. „Представете си сега да кажа – „събрали сте се на протест, ще се заразите“! Всичко си е в ръцете на всеки един човек индивидуално“, заключи премиерът./Dariknews.bg

Още по темата