Радев отправи драматичен апел към всички политически сили!

Радев отправи драматичен апел към всички политически сили!

Липсата на прозрачност и отговорност в едно управление води до това, че институциите, започват да работят за определени кръгове. Оттам и такива уродливи инциденти.
Така Румен Радев коментира в Самоков преодоляното от парламента вето върху разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията. По този начин президентът индиректно обвини управляващите за смъртта на починалото 16-г. дете върху шахта в столицата. Радев каза още, че отговорни за смъртта на 16-годишния Людмил, убит от ток от шахта в София, са институциите.
БЛИЦ припомня, че народните представители отхвърлиха по-рано днес ветото на Радев върху фигурата на прокурор, който ще разследва обвинител №1.
Президентът заяви още, че не е изненадан, че мнозинството в НС отхвърли ветото на промените в НПК и ще има прокурор, който да разследва главния.
Според държавния глава това е временно решение, писано под натиска на някаква конюнктура. Убеден е, че няма да просъществува дълго, защото е в противоречие с Конституцията и с основни човешки права.
„Най-важната тема в момента са предстоящите парламентарни избори. Залогът е огромен – той не е дали да се смени или удължи сегашната власт, той е дали да се продължи със сегашния властови модел, който води до разпад на държавността, корупция, ниска ефективност и все по-голямо изоставане на държавата. За съжаление, редица партии не се фокусират върху този проблем и отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати и пенсии“, коментира държавният глава.
Той призова политическите сили в новия парламент да сключат Пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчването на управленски кадри. Радев се обяви още за реформа на изборното законодателство, върховенство на закона, реална борба с корупцията и оптимизация на целия процес по създаване и приемане на нови закони.
„Каквито и икономически, социални и други политики да се предприемат, те ще са обречени на провал. Здравата основа е здравата държавност“, категоричен беше президентът.
По повод факта, че репликата му „Мутри, вън!“ се превърна в част от наименованието на коалицията на Мая Манолова и „Отровното трио“за парламентарния вот, Радев заяви: „Аз очаквам повече и граждани, и политически партии да отстояват тази позиция – че не може да има управление в този порочен модел“, каза държавният глава./БЛИЦ

Още по темата