САЩ са готови за незабавна среща с Русия за ядрените оръжия

САЩ са готови за незабавна среща с Русия за ядрените оръжия


Съединените щати казаха, че са готови за незабавна среща с Русия, за да бъде финализирано споразумение за контрол върху ядрените оръжия, предаде Ройтерс.

„Оценяваме желанието на Руската федерация за постигане на напредък по въпроса за контрола върху ядрените оръжия“, заяви в комюнике говорителката на Държавния департамент Морган Ортегас.

Тя изрази надежда, че Русия ще даде необходимите пълномощия на своите дипломати за постигане на надеждно споразумение.

По-рано днес Русия заяви готовност да замрази общия брой на своите ядрени бойни глави, ако САЩ направят същото, така че двете страни да удължат с една година последния си голям договор за контрол върху оръжията. „Русия предлага удължаване на новото споразумение СТАРТ с една година и е готова заедно със САЩ да поеме политически ангажимент за „замразяване“ на броя на ядрените бойни глави, притежавани от страните, за този период“, заяви руското външно министерство.

Предложението, направено две седмици преди президентските избори в САЩ, изглежда смекчава разногласията между Москва и Вашингтон за съдбата на новото споразумение СТАРТ, което изтича през февруари.

Миналата седмица САЩ отхвърлиха руско предложение за безусловно удължаване на договора с една година, като казаха, че не могат да приемат предложение, което не предвижда замразяване на всички ядрени бойни глави.

Днешното изявление на руското външно министерство обаче предполага, че има сближаване между позициите на двете страни.

Новият СТАРТ, подписан през 2010 г., налага ограничения върху стратегическите ядрени арсенали на САЩ и Русия.

Москва заяви, че замразяването на броя на бойните глави и удължаването на договора с една година биха били възможни, ако Вашингтон не отправя допълнителни искания. Според Русия удължаването би дало време на двете страни, за да обсъдят по-задълбочено контрола върху оръжията.

Още по темата