Картите за машинния вот не могат да се използват последователно

Картите за машинния вот не могат да се използват последователно


Всеки, избрал да гласува машинно, ще получава смарт карта, която не е ползвана от гласуващия преди него. Софтуерът на машините за гласуване е направен така, че да не се ползва една карта последователно, за да не се появяват съмнения. Това поясни говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров.

Той обясни, че картата отключва достъпа на гласоподавателя, а по думите му, за дезинфекцията има по-просто решение – ще се ползват ръкавици.

„Машинното гласуване не е по-трудно от работата с банкомат. Ще се появи едно указание, което ще поясни как да се гласува. Пред себе си гласуващият ще има един екран, на който може да избира опция, която да продължите и така ще стигнете до края – където ще бъде изписан вашият глас и вие трябва да го потвърдите, ще получите разписка, която ще отиде в кутия“, обясни Димитров пред БНТ.

Той уточни, че технологията, която е описана в Изборния кодекс, предполага точно такъв начин – „в който вие получавате купон – разпечатка, върху който е отбелязан вашият вот и за всеки случай за установяване евентуално на вторична проверка оставяте този отпечатък в една не много голяма затворена кутия и е възможно на някакъв случаен принцип да се извърши проверка“. По думите му, е възможно е да има трудност за членовете на секционните комисии, защото те ще работят с много имена и разпечатката ще бъде много дълга. „Комисията получава разпечатка от машината, ако броеше тези купони, тя би вършила работата, която е да се броят хартиени бюлетини. Идеята е да се улесни или да бъде малко по-сигурно или независимо самото преброяване“, подчерта Димитров.

Говорителят на ЦИК отбеляза, че подготовката за изборите се движи в график. Важно е от понеделник комисиите да регистрират инициативни кабинети, тъй като е възможно да има независими кандидати. „31 партии участват на изборите, като към тях могат да се добавят независими кандидати, но тяхната регистрация е в районните комисии. На практика днес трябва да приключат консултациите при кметовете за съставите на секционните комисии“, поясни Димитров.

„Партиите са тези, които правят изборите, те назначават всички състави от ЦИК до всяка една секционна комисия, така че разчитаме на тяхното съдействие“, каза той.

Възможно е регистрирала се за изборите партия да се откаже да участва. „Със сигурност има една съдебна процедура за партия, която беше в абривиатурата си ЧЕСТ – тя е подала жалба срещу отказа да бъде регистрирана и евентуално съдебното решение може да доведе до задължителна регистрация“, съобщи Димитров.

По думите му, партиите за изборите на 4 април са „малко повече“ и това се дължи на по-малкото участие на коалиции, „защото обикновено партиите се коалират в по-широки формати“.

Според Димитров избирателната активност няма да бъде значително по-ниска. „Мерките, свързани с ваксинацията на членовете на секционните избирателни комисии, може би ще дадат някаква сигурност на хората, които ще отидат да гласуват“, смята той.

За охраната на машините за гласуване говорителят на ЦИК отбеляза, че полицията има задължение да охранява целия изборен процес. „Но тази охрана беше предшествана от това, че МВР направи оценка на помещението, в което се намират машините, както и ДАНС, но като цяло тогава, когато държавата стане собственик на всички тези 9600 устройства, тогава тя ще има истинското задължение. В момента машините все още са на доставчика. Ще станат собственост на държавата малко след изборите“, разясни той. Машините са закупени, но предаването става, след като мине „едно гласуване“ и след като бъде оценена тяхната надеждност.

За превенцията от коронавирусна инфекция Димитров каза, че всяка комисия ще получи химикалки и те ще се дезинфекцират: „Добре е да се използват служебните химикалки, тъй като те осигуряват синия цвят, иначе ако се допусне всеки да ползва собствена химикалка могат да се получат спорове около действителността на вота, тъй като знакът, с който избирателят отбелязва своето гласуване, трябва да бъде със син цвят и по определен начин поставен върху бюлетината.“

Още по темата