Само една алергична реакция от над 100 000 поставени ваксини

Само една алергична реакция от над 100 000 поставени ваксини


При поставени над 100 000 ваксини засега има само един случай на алергична реакция, който е овладян още в медицинския кабинет. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на посещение в Пловдив.

По думите му. нежеланите реакции след имунизация, които са регистрирани до момента са 153. „Най-често срещани са леки признаци на грип, което е показател, че имунната система работи, реагира и изработва антитела“, обясни Кунчев. А това дори не може да се нарече нежелана реакция, тъй като тя е доказателство, че ваксината действа.

„За мен няма разлика в ефективността на нито една от ваксините, които се използват у нас“, подчерта главният здравен инспектор. Той добави, че минимум година след ваксиниране хората могат да разчитат на имунитет.

При ваксината на „АстраЗенека“ здравните власти са решили, че между първата и втората доза ще има 10 седмици интервал, тъй като това е времето за най-добрия имунен отговор.

От понеделник в процеса по ваксиниране ще се включат и 4300 лични лекари в страната. Здравният инспектор заподозря саботаж в поведението на хората, които вече са се записали за имунизация, но после са се отказали. „Не идват, за да объркат имунизационните планове, да останат ваксини и да се изхвърлят“,  каза той.

Още по темата