Пфайзер поиска от ЕС разрешение за ваксината си за над

Пфайзер поиска от ЕС разрешение за ваксината си за над


Американският фармацевтичен гигант Пфайзер (Pfizer) и германският му партньор Бионтех (BioNTech) подадоха днес заявление в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да разреши употребата на тяхната ваксина срещу КОВИД-19 при непълнолетните на възраст между 12 и 15 години в ЕС, предадоха световните агенции.

По-рано този месец двете компании внесоха аналогично искане и в американския лекарствен регулатор.

Заявките се основават на положителни данни от клинични изпитания, в които са участвали 2260 души на възраст между 12 и 15 години. Препаратът е бил ефикасен в 100 процента от случаите.

Ваксината на Пфайзер/Бионтех вече е разрешена за прилагане на хора от 16 години нагоре в ЕС и САЩ.

Очаква се американските здравни власти да разрешат до средата на май употребата на препарата при непълнолетни между 12 и 15 години.

Всички хора над 18 години във Франция ще могат да се ваксинират срещу КОВИД-19 от 15 юни, съобщи днес в Туитър президентът Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

Хората над 50 години ще могат да го направят от 15 май, добави той.

Понастоящем ваксинацията във Франция обхваща само лица над 55 години, както и представители на особено важни в сегашната ситуация професии като медицински работници, полицаи, пожарникари и спасители.

Макрон уточни графика на ваксиниране в няколко туита, предшествани от посланието „Ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране“.

Над 15 милиона души във Франция вече са получили първа доза от ваксината /29 процента от възрастното население/, като напълно ваксинирани са 6,2 милиона души /9,3 процента от цялото население, 11,9 процента от възрастното население.

Още по темата