Веска Ненчева в интервю за ПБ Новинар за проблемите на карловската болница, онлайн обучението и държавния бюджет/ВИДЕО/

Веска Ненчева в интервю за ПБ Новинар за проблемите на карловската болница, онлайн обучението и държавния бюджет/ВИДЕО/

В интервю за ПБ Новинар народният представител от “БСП за България” Веска Ненчева коментира дългогодишния проблем, свързан с общинското здравеопазване в МБАЛ “Д-р Киро Попов” Карлово.
На парламентарен контрол през изминалата седмица Веска Ненчева зададе въпрос към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във връзка със състоянието на болницата и как тя се справя в условия на пандемията от коронавирус.
“Онова, което за пореден път чухме като отговор не задоволява нито пациентите, нито жителите на общината, защото знаем, че здравното заведение обслужва над 70-80 хиляди пациенти, хора и от други общини разчитат на болницата в Карлово. Отговорът, който получихме, се повтаря с този на министър Ананиев от миналата година”, каза Ненчева.
Тя допълни, че основният голям проблем остава липсата на кадри в МБАЛ “Д-р Киро Попов”.
“Аз съм учител! Това е моята професия, това е усещане като призвание. В този труден момент аз и колегите ми педагози от парламентарната група решихме, че трябва да бъдем полезни на системата, за която сме най-добре подготвени”, посочи Ненчева във връзка с решението ѝ да стане учител-доброволец.
Народният представител коментира проблемите, които учениците срещат при настоящото онлайн обучение – липсата на технически средства – телефони, таблети и компютри, които възпрепятстват около 40 000 ученици от нормално обучение и получаване на пълноценно образование.
“Има отпуснати средства за закупуването на устройства, които не са достатъчни или устройствата биват предоставяни и след това биват залагани в заложни къщи откъдето не могат да бъдат върнати”, каза още Ненчева.
Друг въпрос, който депутатът засегна, е новата методика, по която да се преподава в онлайн платформите.
Веска Ненчева коментира и наскоро гласувания държавен бюджет. Тя посочи, че през изминалите 3 години бюджетът е бил неправилно разпределен, а тази година освен това е имало и раздаване на средства, с които да се потушат проблемите в различни групи и сфери. “Това е обществен ресурс, който трябва да бъде планиран дългосрочно”, каза за финал народният представител.
Повече относно проблемите в здравеопазването, образованието и разпределението на държавните средства вижте в интервюто на ПБ Новинар..

Още по темата