Коз или жокер извади Слави от ръкава си

Коз или жокер извади Слави от ръкава си


Ако перифразираме прословутата фраза на американския комик Граучо Маркс, ще получим следното: „Ако не ви харесва премиерът ми, имам и други.” Така в рамките на четири месеца лидерът на партия „Има такъв народ” „смени” четирима кандидати за министър-председател.

След изборите на 4 април прати световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова да получи мандата от президента Румен Радев и веднага да го върне.

Веднага след вота на 11 юли, при още неясни резултати кой е победителят, ни изненада с царския министър Николай Василев. След острата обществена реакция, го оттегли.

Докато вървяха разговорите между формацията на Трифонов и останалите парламентарно представени партии (без ГЕРБ) за изясняване на приоритетите им и подкрепа за правителство на малцинството, в публичното пространство се завъртя името на пловдивския адвокат Петър Илиев, който беше номиниран за правосъден министър в проектокабинета на Василев. Незабавно в социалните мрежи се появиха компромати за него – бил близък до БСП, почетен консул на офшорната зона Барбадос, а накрая и плагиат го изкараха. И въпреки че хората на Слави отрекоха той някога да е обсъждан за кандидат-премиер, а завъртането на името му било медийна спекулация, всички са наясно, че няма дим без огън.

И така стигаме до вчерашния ден, когато лидерът на спечелилата изборите партия „Има такъв народ”, минути преди президентът да връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на формацията му, измъкна от магьосническата си шапка „заека” Пламен Николов – депутат от Шумен в последните два парламента, мениджър с хуманитарно образование, отговарящ на критерия да знае поне три езика, очевидно финалист на кастинга за политици, проведен от „Шоуто на Слави” преди няколко години.

Всички останаха изненадани, тъй като той е абсолютно непознат на обществото. На пръв поглед – приятен, добре възпитан, благ, образован, мек, обещава диалог и никаква конкретика по това как смята да упарвлява държавата. Още повече, че служебното правителство вдигна много високо летвата. Николов няма вид на биткаджия, макар и да призна че май първо трябва да има битка, преди да се търси съгласието.

На първата си публична изява в „Панорама” по БНТ разбрахме, че до сега не сме имали премиер като него – хем теоретично подготвен, хем с мениджърски и предприемачески опит. Обеща, че няма да взима сам решенията в изпълнителната власт, т.е. еднолично, че ще търси диалог с всички. Каза още, че „някои обстоятелства и факти заслужават изчегъртване, но това няма да бъде стратегията на правителството ни и ще търсим консенсус”. Зарече се и да не се поддава на телефонни обаждания.

Сред приоритетите на кандидата за премиер са образованието, иновациите и културата. „Искам да направя България просветена страна“, изтъкна той. Другите приоритети са фундаментална съдебна реформа и преизчисляване на пенсиите. Той не пропусна и любимата тема на своя патрон – мажоритарните избори.

Първата изява на кандидат-премиерът роди и един гаф, когато отговаряше на въпрос за отношенията ни със Северна Македония – изказа мнение, че „Преспанският договор” трябва да се ревизира. Той явно обърка договора за добросъседство, подписан между България и Северна Македония, и Преспанското споразумение, сключено между западната ни съседка и Гърция. Което идва да покаже, че мениджърския опит и владеенето на чужди езици не е достатъчно, а трябва да се чете повече и за международна политика.

Зам.-председателят на „Има такъв народ” Тошко Йорданов искрено се радва, че „ако Пламен Николов стане министър-председател и изпълнява служебните си задължения, няма да берем срам в ЕС”. Това е чудесно, но по-важната задача, която стои пред евентуалното правителство, чиито министри също ще научим в последния момент, е разграждане, демонтиране на порочния корупционен модел на над 10-годишното управление на Бойко Борисов и ГЕРБ. Въпросът е дали с тази трудоемка сложна задача ще може да се справи екипът на Пламен Николов. Служебният кабинет трасира пътя. Ще продължи ли по него правителството на „Има такъв народ”, ще кривне ли, ще направи ли завой или ще спре за почивка. С други думи, трябва да разберем в близко време какво извади Слави Трифонов от ръкава си – коз или жокер.

Още по темата