Доц. Кунчев посочи най-безопасното място на българското море

Доц. Кунчев посочи най-безопасното място на българското море

Благодаря на всички мои съграждани, които дисцилинирано спазват противоепидемичните мерки, каза кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от burgasinfo.com. Днес той, деканът на Медицинския факултет доц. Велинов, членовете на националния оперативен щаб проф. Кантарджиев и доц. Кунчев, както и министърът на туризма Николина Ангелкова представиха резултатите от мащабното проучване сред жителите на областта за антитела срещу COVID-19.
Проучването обхвана 2300 човека, изследвани от 2-ри до 22-ри юни. В него се включиха 150 служители на РЗИ, общините и доброволци. „Проучването бе финансирано от черноморските общини в Бургаска област и Министерството на здравеопазването. Дизайнът на проучване бе изготвен от Факулетата по медицина и неговия декан доц. Велинов. Проучването беше под методическите указания на проф. Кантарджиев и доц. Кунчев. Днес до обяд бяха проведени финалните анализи и изводите за първия етап. То категорично доказа вече методически и научно, че в Бургас и Бургаски регион под 1% от жителите са се докосвали до COVID-19. Защо? Защото мерките в Бургас в сравнение със страната бяха по-високи”, каза кметът Николов. Той допълни, че е правена и редовна дезинфекция в градския транспорт и откритите площи.
„Ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи тук в следващите месеци. Това показва проучването. Това, което трябва да направим, е да запазим тези резултати чрез непрекъснато и постоянно пазене на нашето и здравето на нашите семейства чрез трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина, както и едно К – контрол”, каза доц. Кунчев.
Там където няма спазваме, започват да се появяват огнищата и започваме да имаме проблеми“, каза още доц. Кунчев. „Плажовете са по-чисти, водата по-бистра, територията по-сигурна. Заповядайте на една сигурна почивка”, призова кметът Николов. „В Бургаски регион има най-много плажове – 100, 88 охраняеми, нашите точки за пробонабиране са 49. Тази година качеството на морската вода е отлично, както и на водното спасяване”, каза шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Министърът на туризма Николина Ангелкова поздрави хората, инициирали проучването, което дава сигурност на туристите тук. Тя каза, че утре пристига първият чартър с туристи от Амстердам и с това ще бъде даден старт на летния сезон./БЛИЦ

Още по темата