Великобритания първа одобри ваксината на AstraZeneca

Великобритания първа одобри ваксината на AstraZeneca

Властите на Обединеното кралство одобриха използването на ваксината, разработена от университета в Оксфорд и британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca.
Това се посочва в съобщението, публикувано в сряда от британското министерство на здравеопазването, предава ТАСС.
„Днес правителството прие препоръката на Агенцията за контрол на лекарствата и здравните продукти да разреши употребата на коронавирусната ваксина от AstraZeneca и Оксфордския университет“, се казва в изявлението.
Това прави Обединеното кралство първата държава, регистрирала тази ваксина.
На 27 декември стана ясно, че властите във Великобритания се готвят да започнат да използват ваксината от британско-шведската компания „AstraZeneca“, която разработва лекарството съвместно с университета в Оксфорд, от 4 януари, съобщи „Съндей телеграф“, позовавайки се на правителствени източници.
Великобритания е поръчала 100 милиона дози от производителя AstraZeneca – достатъчно за ваксиниране на 50 милиона души.
Ваксината Oxford-AstraZeneca е тествана на доброволци през април и оттогава е преминала през мащабни клинични изпитвания с участието на хиляди хора.
В началото на този месец Великобритания стана първата държава, одобрила ваксината срещу COVID-19 на американската компания Пфайзер (Pfizer) и германската Бионтех (BioNTech).
По-рано Астра Зенека обяви, че нейната ваксина е ефективна в 70% от случаите. За сравнение Пфайзер претендира за 95 на сто ефективност./ Вести БГ

Още по темата