Разкрити: Разбра се обвиняемите в шпионаж какъв заговор са уговаряли в ареста

Разкрити: Разбра се обвиняемите в шпионаж какъв заговор са уговаряли в ареста

Софийският военно-апелативен съд решава днес дали четиримата от шестимата обвинени за шпионаж в полза на Русия да останат в ареста. БЛИЦ припомня, че преди седмица шестима души бяха задържани за шпиониране в полза на Русия.
Един направи самопризнания и беше пуснат под парична гаранция. Останалите петима военният съд остави за постоянно в ареста, сега част от тях искат промяна на мярката в по-лека. Днес се гледат молбите за промяна на мерките за неотклонение на четирима от обвиняемите.
Четири тома нови доказателства внесе военната прокуратура във Военно-апелативния съд по разследването срещу задържаните за шпионаж в полза на Русия. Два от томовете са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели, предаде БНТ.
От тях става ясно, че в ареста обвиняемите са се уговаряли кой какви обяснения да даде, за да манипулират разследването и да обяснят намерените у тях секретни документи.
Т.нар. „резидент“ и сочен за ръководител на групата бивш шеф във Военното разузнаване Иван Илиев и неговата съпруга Галина са се запознали в ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия), когато той е бил на обучение там. 66-годишната Галина Илиева е обучаване в съветските разузнавателни служби. Сестрата на Галина Илиева е била личната секретарка на Рем Вяхирев.
От новите доказателства става ясно, че шефът на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров редовно е преснимвал доклади на ДАНС и НРС, които са били предвидени сама за президента, премиера и председателя на парламента.
Днешното съдебно заседание започна с мярката за неотклонение на обвинения в шпионаж полк. Петър Петров, заместник-началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната.
Според обвинението полковник Петър Петров е снимал от компютъра си документи, свързани с бази на НАТО у нас и вероятно данни за покупката на изтребителите F-16./ Blitz.bg

Още по темата