Едва 12 души са отговорни за 2/3 от антиваксърството онлайн

Едва 12 души са отговорни за 2/3 от антиваксърството онлайн


Едва 12 души са отговорни за две трети от цялото антиваксърско онлайн съдържание, сочи доклад на Центъра за противодействие на дигиталната омраза, цитиран от Би Ти Ви.

Сред тези 12 души е и Робърт Ф. Кенеди – младши, както и любителят на алтернативна медицина предприемачът Джоузеф Меркола. Центъра за противодействие на дигиталната омраза нарича тези хора „Дезинформационната дузина“.

При анализ на над 812 000 публикации от „Фейсбук“ и „Туитър“ в периода от 1 февруари до 16 март 2021 г. 65% от антиваксърското съдържание идва именно от „Дезинформационната дузина“. Според изчисленията на компанията тези материали са директно отговорни за спад с 8,8% на желаещите да се ваксинират срещу COVID-19.

От организацията призоваха социалните гиганти „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Туитър“ да забранят достъпа на тези 12 души.

Директорът на Центъра обяви, че и трите платформи вече са предприели стъпки към ограничаване и недопускане на антиваксърско съдържание онлайн, но до днес не са постигнали никакви резултати. Подобни материали все още са широко достъпни онлайн и лесно могат да бъдат открити.

Платформата, която е направила най-малко по въпроса, според Центъра, е „Фейсбук“. Според изчисленията на Центъра за последните два месеца до 73% от дезинформацията за ваксините идва именно от членовете на „Дезинформационната дузина“. Анализът се базира на 483 материала на антиваксърска тематика, които циркулират в най-големите „Фейсбук“ групи по темата.

Тези групи имат между 2500 и 235 000 последователи и генерират до 10 000 публикации на месец.

От социалния гигант веднага последва отговор на обвинението – говорител на компанията заяви, че политиките на социалната мрежа работят и вече са въведени специални правила и срещу отделни потребители, които разпространяват дезинформация за ваксините за COVID-19.

За „Туитър“ до 17% от антиваксърските публикации идват от „Дезинформационната дузина“.

От „Туитър“ използват друга система – при публикуване на фалшива информация за ваксините, профилът се маркира и ако сподели подобна дезинформация още четири път, потребителят се блокира за постоянно.

 

Ответни мерки

Центърът призова за директна забрана за ползване на социалните мрежи за 12-те потребители:

Джоузеф Меркола

Робърт Ф. Кенеди – младши

Тай и Шарлийн Болинджър

Шери Тенпени

Риза Ислам

Рашид Бутар

Ерин Елизабет

Сайер Джи

Кели Броган

Кристиан Нортръп

Бен Тапър

Кевин Дженкинс

„Това е най-ефективният начин да се спре тази дезинформация“, посочват от Центъра.

Те препоръчват също да се премахнат водещите платформи, които „бълват“ антиваксърско съдържание, сред които „Чилдренс хелт дефенс“ на Робърт Ф. Кенеди.

Още по темата