Синдикатите: Няма условия за национална стачка

Синдикатите: Няма условия за национална стачка


„Когато един човек участва в стачка, той доброволно се отказва от дохода си за периода, в който участва в стачката. Не е като да говориш на площада“. Това заяви пред БНР президентът на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов, който коментира гласовете, които се чуват за общонационална стачка. 

Президентът на КТ „Подкрепа“ заяви, че с него не са водени разговори по темата за участие на синдиката и отново подчерта нуждата от сериозна мотивация.

„Мен никой не ме е търсил. Разговор с мен би бил доста по-различен. Синдикатите са най-големите организирани групи от хора и в тях членуват всякакви хора. Тоест, за да бъдат убедени толкова различни хора за тази крайна стъпка, за която говорят, то хората трябва да имат много сериозни мотиви. Тези неща, за които се говори, съвсем общо и неадресирани извън двете постоянни искания, съвсем не са достатъчни за стачка. Разговорът трябва е много сериозен с конкретни параметри – какво ще стане след това. Не кой казва „Стани да седна“, каза Манолов. 

В ясни параметри трябва да бъде обяснено на хората как ще заживеят по-добре, категоричен е още Манолов. 

„Национална стачка не може да бъде никаква друга освен политическа. Въпросът ми е, който и е да е бил той, какво мисли да прави нататък – това е важният въпрос. А в момента не чуваме такива заявки. С всякакви хора съм готов да говоря, но в момента никой не предлага нищо. Сваляне на това правителство – това си е някаква тяхна легитимна политическа цел, но не ми върши работа, за да мога аз да застана с лице пред хората и да ги убедя в това нещо“.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви пред БНР, че и с него не са водени разговори. Според него днес няма условия за национална стачка.

„Не са се свързвали с нас по-никакъв начин организаторите на протеста. Ние заявихме своите позиции и предишна подкрепа за всички мирни протести. Начинът обаче, по който се постигат исканията, трябва да бъдат коментирани отделно“, коментира Димитров. 

Днес няма условия за национална стачка, подчерта Димитров.

„Национална стачка няма в нашето законодателство. И тя трябва да бъде всъщност поредица от стачки по предприятия и учреждения, в една обща координация. И при 50% и нагоре съгласие на работещите във всяко едно предприятие, което се изразява с нарочен подпис… Доста по-сложно е, отколкото се смята, че един апел ще се доведе до подобно действие. Управляващите трябва да чуят насъбралите се искания по отношение на социално-икономическите искания и антикорупционните мерки“, убеден е лидерът на КНСБ.  

Синдикалистите обобщиха, че днес не се вижда радикалният момент на прелома от 1997 година и затова сега няма условия за подобна стачка. 

Още по темата