Предлага се повече яснота за „безотчетните пари“ на

Предлага се повече яснота за „безотчетните пари“ на


Депутатът от „Изправи се! Мутри вън!“ Мария Капон е внесла нов проект за изменение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Проектът цели прозрачност и контрол над така наречените безотчетни възнаграждения на депутатите.

Разходите за издръжка – за сътрудници, дрехи, гориво, на които народните представители имат право, са в размер на 2/3 от стартовата депутатска заплата, която е 4803 лв. Към момента допълнителните възнаграждения се изплащат накуп към всяка парламентарна група.

За 2020 г. по данни на „Института за развитие на публичната среда „, изплатените заплати на депутати са общо 23 милиона 471 хиляди лева, а в категорията „Разходи за издръжка“ са заделени малко над 11 млн. лева.

Проектът за нов правилник е внесен в комисия и в четвъртък подлежи на гласуване в пленарната зала.

„Основната философия е промяната на финансиране и публичност на народните представители. Крайно време е да приключим с така наречената черна каса. Дала съм вариант за елегантен начин като в Европейския парламент – да има акредитирани сътрудници към народните представители, назначени на временни трудови договори. В зависимост от мандата към Народното събрание, да има възможност за местни сътрудници, назначени през счетоводна къща, която също да е публична“, обясни Мария Капон.
 

Още по темата