Пловдивчанин оглавява ЦИК, избраха го без жребий

Пловдивчанин оглавява ЦИК, избраха го без жребий

Бившият зам.-министър на МВР Красимир Ципов от ГЕРБ се оказа единственото предложение за шеф на новата Централна избирателна комисия на консултациите при президента. От „Демократична България“ и „Изправи се!Мутри вън!“ се обявиха против неговата номинация, а от БСП заявиха, че няма да подкрепят всяко предложение на ГЕРБ без значение на името. От двете протестни партии настояха „Има такъв народ“ да направи свое предложение за председател.
Президентът Румен Радев обаче отсече, че след като друго предложение за председател не е направено, Ципов остава единствен вариант за шеф на ЦИК.
За зам.-шефове на комисията партиите номинираха: Камелия Нейкова (ИТН), Емил Войнов (БСП), Цветозар Томов (ДБ) и Росица Матева (ИМВ), секретар ще е Севинч Солакова (ДПС).
48-годишният Ципов е роден в Пловдив, завършил е Националната гимназия за древни езици и култура, а след това Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.  В момента е депутат, а преди това е бил зам.-министър на МВР в две правителства на Бойко Борисов.
В новия състав на ЦИК вече ще са 15 души, като преди дни държавният глава издаде указ за правилата, по които ще бъдат назначени те. Квотите в новата комисия са: ГЕРБ – СДС – 4-има, с по трима са „Има такъв народ“ и БСП, по двама имат ДПС и „Демократична България“ и един представител ще има „Изправи се! Мутри вън!“.
Трябва да действаме експедитивно и отговорно, за да могат тези промени в Изборния кодекс да станат факт и ЦИК да влезе в своята роля в деня на разпускането на Народното събрание, обясни Радев в началото на консултациите. И обясни, че трябва ЦИК да има 60 дни да работи преди изборите.
Политическата логика на изборното законодателство диктува партиите да намерят консенсус при определянето на състава и ръководството на ЦИК, каза още държавният глава и призова за диалог и конструктивност.
Искам да разсея всякакви манипулации, че президентът посочва и избира ръководството на ЦИК. Затова тук са партиите, по закон парламентарно представените сили посочват кандидатите и ръководството. Президентът не решава, а единствено с акт обнародва решението на партиите, каза още държавният глава.
Аз няма да избирам никой, избирате вие и затова очаквам да няма спекулации, допълни Радев.
От името на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи за шеф на ЦИК Красимир Ципов, бивш зам.-министър на МВР.  За членове бяха предложени .социологът Димитър Димитров и юристите Георги Баханов и Йорданка Ганчева, като и тримата са членове на ЦИК и досега.
„Има такъв народ“ предложиха като кандидат за зам.-председател Камелия Нейкова, бивш говорител на ЦИК в предишния й състав, а за членове бяха номинирани юристът Елка Стоянова и математикът проф. Любомир Гаврилов.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ предложи за членове на комисията Севинч Солакова, юрист и секретар на сегашната ЦИК, и Ерхан Чаушев, който и в момента е член на комисията.
Христо Иванов от „Демократична България“ обяви, че коалицията държи ЦИК да има постоянен състав, което сегашният парламент не успя да въведе. Той предложи за зам.-председател социологът Цветозар Томов, бивш говорител на комисията, а за член- математикът Любомир Георгиев, общински съветник в СОС.
Източник: Вестник Марица
 

Още по темата