Дебатът за България в ЕП е политическа акция, смята Тома Биков

Дебатът за България в ЕП е политическа акция, смята Тома Биков


„Скептичен съм, че следващият парламент ще може да направи стъпки за реформа в съдебната система. През последните месеци бяха изгорени много мостове. Този парламент е добре да заложи жалони за такава реформа, от които следващият да не може да се отклони. Най-радикалната стъпка е следващото Народно събрание да бъде Велико народно събрание и то да има задължението да извърши конституционна реформа. Предлагаме реформа, но не получаваме подкрепа от тези, които ни критикуват.“ Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той уточни, че не се водят преговори за нови военни самолети, а за кораби.

Биков коментира пред БНР и темата за медийната свобода в България. „Трябва да дефинираме какво означава свободна медия. Каква е възможността на държавата да се намеси и да освободи несвободните медии – да ги национализира, да принуди собствениците им да изпълняват политика, каквато законодателят прави? Това са възможностите на политическия елит в това отношение, те не са големи. Огромният проблем на медиите е все по-свиващият се медиен пазар. Това е проблем и на европейските, и на американските медии. Никой в света не знае как да се реши този проблем“, категоричен е народният представител.

Предстоящият дебат за върховенството на закона у нас в Европейския парламент е една „политическа акция“ в резултат от действията на „двама български евродепутати, които са решили да повдигнат авторитета си“, подчерта Биков ден преди дебата, който предстои да се проведе на 5 октомври.

Евродепутатът от ПЕС/БСП Петър Витанов обаче изтъкна, че има смисъл този дебат и той констатира тъжна картина. Според него ГЕРБ е загубила легитимност и в десните среди, а ЕНП си дава сметка, че политическата формация на Борисов носи репутационна щета.

„По повод резолюцията за продължаване на наблюдението на съдебната реформа у нас – Европа ни казва това, което всички знаем. Европейският съюз възстановява доверието си в България. Ако до този момент България беше отъждествявана с най-корумпираната страна в ЕС, то сега протестиращите хора възстановиха доверието и фокусът е върху българските управляващи. Резолюцията не е срещу българите, а посочва дефицитите на управлението в България“, каза Витанов пред Националното радио.

Той е уверен, че резолюцията не позволява интерпретации. В нея се казва ясно, че у нас се наблюдава влошаване на степента на върховенство на правото, влошаване на медийната свобода, отстъпление в демократичните стандарти. А тази резолюция е обект на консолидация между всички политически семейства.

По думите на социалиста, БСП е единствената партия, „която не е пристанала на ГЕРБ“.

„Искам да видя едно ляво управление, насочено към хората, към онеправданите, към невидимите слоеве. Искам да видя политика, насочена към възрастните хора, към друг вид здравеопазване, където търговските дружества са изтикани встрани, защото здравето не е стока, а право. Искам да видя образование, в което парите не следват ученика. Партии от десния политически спектър са неприемливи, защото идейно нямаме допирни точки“, заяви евродепутатът.

Още по темата