Алчност, страх и очаквания – фактори определящи настроенията на пазарите

Алчност, страх и очаквания – фактори определящи настроенията на пазарите


За поредна 8-ма година единствената по рода си инвестиционна симулация „Левчето“, събра на едно място млади хора желаещи да повишат финансовата си грамотност. Събитието се организирано от младежката организация  „AIESEC in България“.

Специални гост-лектори на мероприятието бяха главният инвестиционен консултант на „Елана Трейдинг“ Цветослав Цачев, председателят на Асоциация за „Турбо Възход“ Благослав Михайлов, Джакомо Остин – опитен лидер в звено „Управление на хора и настъпващи изменения“ в компанията Paysafe и Николай Стойков управляващ директор на „Alaric Securities“.

Водещите компании представиха своята работа  и предадоха своя ценен опит в инвестициите.

Експертите смятат, че алчността, страхът, очакванията и обстоятелствата са фактори, които определят настроенията на пазарите. Те са категорични в това, че има много случаи, при които определени пазарни настроения са довели до бум или съответно срив. А, за да определят по възможно най-обективен начин инвестиционната си стратегия, трейдърите е добре да са наясно с емоциите, които могат да ги завладеят. Така ще могат да ги разпознаят, за да не се превърнат във враг на самите себе си.

Според инвестиционният експерт Цветослав Цачев, ако всеки месец инвестираме по 250 лева при 8% възвръщаемост за 40 години ще се превърнат в близо един 1 милион лева. Цачев е на мнение, че най-добърия вариант е спестяванията да бъдат управлявани от специалисти, но задължително според подходящия рисков профил на инвеститора.

„Пазарът е привлекателен за много хора, трудно е да се каже дали ще е печеливш“, заяви управляващият директор на „Alaric Securities“. Според анализаторът  COVID-19  ни е връхлетял неочаквано като кофа студена вода, която се е изляза върху хора на парти. Николай Стайков е на мнение, че „карантината под, която бяхме подложени е доста груба схема. Ще бъде интересно дали отново държавите ще предприемат толкова строги мерки“.

Втората част на „Левчето” е запазена марка на събитието и отново успя да провокира предприемаческото мислене у младите хора. Така около 140 участници имаха възможност да се докоснат до света на инвестициите. Освен това по този начин те получиха безценни знания за основните процеси и термини присъщи на фондовата борса. Основният стратегически партньор на събитието „Alaric Securities“ предостави  общ награден фонд в размер от 1500 лв. за 3-та участници направили най-голяма печалба от инвестициите.

Още по темата