Министър Василев: Ще се окаже, че пари има за всичко

Министър Василев: Ще се окаже, че пари има за всичко

„Беше ми дадена възможност да избирам поста си в кабинета на „Има такъв народ” – вицепремиер по еврофондовете или екоминистерството. Проблемът не е постът, а липсата на еднаква визия за икономическата политика на страната в следващите 12 до 24 месеца”.
Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в „Денят на живо с Наделина Анева” по NOVA NEWS.
Василев посочи, че от „Има такъв народ” са му са се обадили преди 10 дни, но принципните различия помежду им са се оказали непреодолими.
Служебният министър на финансите добави, че ако визията му съвпада с тези на конкретна партия, може да проведе разговори за участие в евентуален нов кабинет.
Според Василев средствата, които идват след актуализация на бюджета, не трябва да се ползват за намаляване на дефицита, а за допълнителни средства за медиците, да се актуализират пенсиите и да се заделят средства за помощ на бизнеса в случай на нова вълна на ковид.
Василев подчерта, че за да имаме по-високи заплати, трябва да произвеждаме стоки с по-висока добавена стойност.
Той поясни, че няма транзакции между държавните фирми и тези от списъка „Магнитски”.
„ББР трябва да подкрепя малкия и среден бизнес. България е с най-ниските разходи като процент от БВП в ЕС, по-високи сме от САЩ, но не много. 43% от пенсионерите са под прага на бедност. Имаме много харчове, които трябва да бъдат прегледани детайлно, тогава ще се окаже, че пари има за всичко”, коментира финансистът.
Служебният финансов министър подчерта, че избира екипа си сам и не получава обаждания с нареждания.
„Планиран е 3,9% дефицит на бюджета – той ще е доста голям на края на годината, тъй като има повече разходи. Мерките срещу ковид бяха осигурени само до март месец. Затова и внасяме актуализации. При заварения вид на бюджета нямаше да има преизчисляване на пенсиите и помощ за бизнеса. Планът е актуализацията да влезе в сила от 1 октомври”, обясни Василев.
По думите му служебното правителство е генерирало допълнителен приход от 1,5 млрд. лв. Василев смята, че едва по-следващата година може да се върви към свиване на дефицита./Вести.БГ

Още по темата