Изненада! Съдът върна на служба отстранения шеф на ОДМВР-Пловдив

Изненада! Съдът върна на служба отстранения шеф на ОДМВР-Пловдив

Административният съд в Пазарджик спря заповедта за временно отстраняване на старши комисар Йордан Рогачев от поста директор на пловдивската полиция. Това съобщи за „Марица“ неговият адвокат Валери Пейчев. Решението е от 29 юни и е факт след подадена жалба.
Това означава, че към днешна дата Рогачев е титулярен шеф на пловдивската полиция, а старши комисар Петър Тодоров е зам.-директор и временно го замества, тъй като шефът на ОДМВР е в отпуск по бащинство.
С решението на съда, с което се спира предварителното изпълнение на заповедта за отстраняване на Йордан Рогачев, се връщат служебната му карта, личният знак и служебното му оръжие.
„Оттук нататък делото по отношение спирането на заповедта отива във Върховния административен съд (ВАС). Очаква се той да се произнесе между октомври и декември дали определението на Пазарджишкия административен съд е правилно или не. По същество обаче делото за отстраняването на Рогачев не е минало. Но докато приключи, вече ще е изтекъл периодът, в който могат да го отстранят – два плюс един месец“, обясни адв. Пейчев.
Припомняме, че със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков от 18 юни срещу старши комисар Йордан Рогачев бе образувано дисциплинарно производство, той бе отстранен временно от длъжност и бе назначен дисциплинарно-разследващ орган, който да проведе дисциплинарно производство.
В жалбата на Рогачев се твърди, че има непропорционалност между целта на наложеното ограничение и конституционно гарантираното право на държавния служител на труд и социално осигуряване. Той е баща на две малолетни деца, за които се грижи със своята съпруга, като такива грижи полага и за своята възрастна майка след смъртта на баща си.
Към момента на издаване на процесната заповед Рогачев е бил в отпуск по болест, а към момента на връчването й и е в отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и ще остане без доходи. Обосновават се доводи, че за него и семейството му ще настъпят значителни и трудно поправими вреди – както материални така и морални и това би нанесло травма на членовете на семейството му.

В мотивите си за решението магистратите посочват, че  незабавното изпълнение на заповедта за отстраняване ще има като пряка последица освен психологическия стрес за членовете на семейството му , но и един дълъг период от време, през който те ще бъдат лишени от доходи, включително и от такива за поддържане на базовите потребности на двете малолетни деца, както и за осигуряване на елементарен минимум за нормални жизнени условия.
„В случая от представените към настоящия момент доказателства, може да се обоснове извод, че твърдените сериозни вреди, които евентуално жалбоподателят би понесъл, ще са в резултат на допуснатото по закон предварително изпълнение на оспорената заповед. Искането за спиране на предварителното изпълнение на оспорената заповед следва да бъде уважено като основателно“, пише в определението на Административния  съд в Пазарджик.
Старши комисар Рогачев е в отпуск по бащинство до 11 ноември, за да гледа малката си дъщеря. До тогава ще бъде заместван от старши комисар Петър Тодоров.
Връчването на заповедта за отстраняване стана на 23 юни пред дома на Рогачев в пловдивския квартал „Прослав“. Тогава бус на Специализираните полицейски сили засече с „филмова маневра“ колата му. От буса изскочиха трима униформени и двама цивилни служители, за да му връчат заповедта за отстраняване.
Новата рокада на върха на местната полиция вече е отразена и в сайта на ОДМВР-Пловдив. Там отново на позицията „директор“ се появи снимката на ст. комисар Йордан Рогачев, а ст. комисар Петър Тодоров е сложен под него на позиция „зам.-директор“. /Вестник Марица
 

Още по темата