НС реши: 370 лв. минимална пенсия от 1 октомври, втората година от майчинството – 650 лв

НС реши: 370 лв. минимална пенсия от 1 октомври, втората година от майчинството – 650 лв

Минималната пенсия да стане 370 лева от 1 октомври до 31 декември 2021 г.. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на текстове от бюджета на ДОО. Това ще стане чрез вдиган на коефициента за стажа от 1,2 на 1,35 %. Предложението бе подкрепено в зала със 148 гласа „за“, един против и 21 „въздържали се“.
Първоначалното предложение на служебния кабинет бе минималната пенсия да скочи с 40 лв. и да стане 340 лв. вместо досегашните 300 лв. Реално с промените размерът на минималната пенсия се увеличава за поредна година – при обсъждането на бюджета за 2021 г. тя бе увеличена от 250 лв. на 300 лв. Сред предложенията между първо и второ четене имаше и текст, с който размерът на показателя се равнява на прага на бедност. Припомняме, че за тази година той е на ниво от 369 лв., но тези текстове бяха отхвърлени.
По време на обсъжданията обаче някои от депутатите изтъкнаха редица проблеми. Според Румен Гечев от БСП така се увеличават диспропорциите. „Все повече фондът за пенсии зависи от трансфера от държавния бюджет към държавното обществено осигуряване, това противоречи на европейската практика“, коментира Гечев, който постави въпроса откъде ще дойдат заложените приходи и все пак изтъкна, че от БСП ще подкрепят текстовете. В отговор на критиките Мика Зайкова от ИТН заяви, че заложените приходи за увеличението на минималната пенсия не са измислени. „1,35 е закъснял коефициент вече трябваше да е 1,5, не нарушаваме пенсионната система“, каза Зайкова.
Междувременно депутатите гласуваха и предложението на Мая Манолова обезщетението за майчинството през втората година да се вдигне от 380 на 650 лева, колкото в момента е минималната заплата. Това ще важи също от 1 октомври. Това пък бе подкрепено от 125 депутатите, 51 гласуваха „против“, а 22 се „въздържаха“. По този начин парите за майчинство се променят за пръв път от 3 години насам.
По-късно предстои депутатите да гласуват колко да бъдат добавките към пенсиите за последните три месеца на годината (октомври, ноември и декември) – 120 или 100 лева. Първото по предложение на ДПС, а второто – по искане на ГЕРБ. По-рано НС одобри повече приходи в общата рамка на закона на ДОО-то. По предложение на ДПС приходите бяха вдигнати с 200 млн. лева отгоре, а по предложение на ГЕРБ – с 245 млн. лева. Това само по себе си предизвика скандали в НС кое точно предложение накрая ще се реализира.
Според Хасан Адемов от ДПС всички БГ пенсионери са равни и поясни, че тяхното предложение за 120 лева е като алтернатива на идеята за вдигане на минималната пенсия. Поясни, че никога не е ставало дума за акумулация. Поясни, че това не е социална подкрепа, а подкрепа за пенсионерите, които да изкарат зимата.
Финансовият министър попита ДПС дали предвидената надбавка от 120 лв. ще се изплати еднократно за следващите три месеца, или ще бъде изплащана ежемесечно. „Ако тези 120 лв. ще се изплащат всеки месец, тогава необходимите допълнителни приходи не са 246 млн. лв., а 737 млн. лв. Приходите ли са сбъркани, или текстовете за 120-те лв.?“, каза Василев.
В отговор на запитването Хадан Адемов посочи, че допълнителните 200 млн. лв. от осигурителни вноски са от направените вече от кабинета предложения. „Тези 503 млн. лв., които предлагате в плюс към бюджета за ДОО, от тях 399 млн. лв. са от изпълнението на приходи от осигурителните вноски и трансфер от държавния бюджет, а 104 млн. лв. са за 50-те лв. са септември. Оттам нататък предлагаме допълнително 200 млн. лв., и стават 703 млн. лв. Вероятно е да сме сбъркали с някой друг милион, но си има експерти за това какво точно ще бъде разпределението“, отвърна Адемов. Неговият колега Хамид Хамид пък добави, че до тук се е стигнало, защото опозицията са с повече депутати, отколкото управляващото мнозинство. Йордан Цонев пък определи мярката като антикризисна.

Още по темата