Доц. Кунчев: Затварянето за 10 дни може да се окаже

Доц. Кунчев: Затварянето за 10 дни може да се окаже


Затварянето за 10 дни може да не е достатъчно. Такова мнение изрази главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Очакваме да видим реакцията на тези мерки. Може да се окажат недостатъчни тези 10 дни. Много се надявам да не е така. Надявам се да видим вече, ако не пречупване на кривата, то поне задържане на стойностите“, обясни доц. Кунчев пред Нова телевизия.

По думите му, в момента няма какво друго да се направи освен затварянето. „Освен да ваксинираме, да лекуваме тези, които се нуждаят, и да ограничаваме контактите, нямаме други инструменти“, посочи главният здравен инспектор.

Той се надява, че до края на годината ще се появят лекарства, които успешно да лекуват COVID-19.

„Виждате какво се случва и с ваксините. Въпреки огромното ни желание, не се изпълняват договорите, забавянето се отрази до степен почти да спре имунизационния процес. Много се надявам, че всичко това ще се навакса“, изтъкна Кунчев.

Здравните власти очакват и четвъртата разрешена ваксина, която се поставя само веднъж, което ще ускори процеса по имунизация.

„Няма фирма, която да не оряза количествата. Това обърка целия процес. Но каквото дойде в България, се разпределя“, увери здравният инспектор. През април се очакват 580 000 дози ваксини, като с това ще се приключи с първите 3 фази.

„Срещаме се с една от най-ожесточените вълни, тя ще е 3-4 седмици. В средата на април ще започнат да падат случаите, ако не се появят много различни варианти“, прогнозира доцентът.

 

Още по темата