Още климатични аномалии: Белгия пак под вода, тайфун удари Китай, жега и пожари в САЩ

Още климатични аномалии: Белгия пак под вода, тайфун удари Китай, жега и пожари в САЩ

Ярко оранжева стана Луната в САЩ от пушека. Тропическа буря заплашва с проливни валежи Токио – столицата на олимпийските игри

Климатичните аномалии по света продължават.

Части от Белгия отново бяха наводнени, седмица след мащабните наводнения с човешки жертви и мащабни щети в Западна Европа, засегнали най-силно Германия. Тогава 36 от общо 210-те жертви бяха от Белгия, над 150 души изчезнаха.

Последните проливните дъждове са унищожили инфраструктура, отнесени са автомобили и са залети приземни етажи къщи, съобщава БНР. Критично е положението в провинциите Намюр и Валонски Брабант, които са на югоизток от столицата Брюксел. Сред най-засегнатите градове е Динан, където калните реки са отнесли автомобили, като са ги оставили разпръснали из града, наводнили са приземни етажи и са изкопали асфалта от някои улиците. Засега няма данни за жертви.

„За по-малко от 20 минути водата се спусна от по-високата част от улицата надолу и след това постепенно се увеличи. Водата отнесе всички коли и ги струпа на там. Наводни и гаражите“, разказва очевидец.

Зам.-кметът на Динан Робер Клосе описа наводненията като по-опустошителни от миналата седмица. Белгийските служби предупредиха населението, че се очаква лошото време да продължи още няколко дни.

САЩ

За разлика от Европа, Америка се бори с пожари, избухнали заради екстремно високите температури. Те са избухнали в съседните американски щати Калифорния и Невада, съобщава Би Би Си. Стотици жители са евакуирани. В столицата Вашингтон Луната доби ярко оранжев цвят заради дима от пожарите.

Китай

Голям тайфун удари източния бряг на Китай дни след смъртоносните наводнения, опустошили части от страната. Тайфунът Ин-Фа достигна град Джошан в 12:30 местно време (4:30 GMT), предаде държавната медия. Транспортните връзки са прекъснати. На хората е разпоредено да не излизат. Дървета са изкоренени, има наводнения. Десетки кораби са евакуирани от натовареното пристанище в Шанхай. В града са затворени обществени паркове и музеи.

На този етап няма съобщения за големи щети.

Тайфунът връхлита след период на исторически наводнения, които донесоха разрушения и причиниха смъртта на най-малко 58 души в Централен Китай. Спасителни екипи все още се борят, за да спасят оцелели и да осигурят помощи на десетки милиони засегнати от наводненията.

Ин-Фа се движи със скорост до 137 км/м, според „Ройтерс“.

Японската метеорологична агенция прогнозира, че бурята ще се придвижи на запад.

От неделя тайфунът ще причини „дълъг период на изключително проливни валежи от дъжд“, предупреди китайският национален метеорологичен център. Крайбрежните райони трябва да се пазят от ветрове, дъжд и приливи.

Япония

Докато тайфунът Ин-Фа преминава през Китай, тропическа буря заплашва да причини проливни дъждове и силен вятър следващата седмица в японската столица Токио, където се провеждат олимпийските игри.

Източник: OffNews

Още по темата