Призовават за забрана в ЕС на системите за лицево

Призовават за забрана в ЕС на системите за лицево


В понеделник агенциите на ЕС за защита на данните призоваха за категорична забрана за използване на изкуствен интелект (AI) за идентифициране на хората на обществени места, като посочиха „изключително високия“ риск за неприкосновеността на личния живот, предаде АФП.

В необвързващо становище двете институции призоваха за „обща забрана“ на практиката, която да включва „разпознаване на лица, походка, пръстови отпечатъци, ДНК, глас, натискане на клавиши и други биометрични или поведенчески сигнали, във всеки контекст“.

Подобни практики „пречат на основните права и свободи до такава степен, че могат да поставят под въпрос същността на тези права и свободи“, казаха ръководителите на Европейския съвет за защита на данните и Европейския надзорен орган по защита на данните, предаде БНР.

„Забраната ще включва всяка система, основана на изкуствен интелект, коятоо би „категоризирала индивидите в клъстери въз основа на етническа принадлежност, пол, политическа или сексуална ориентация“, се казва в изявлението.

Становището е предназначено за Европейската комисия. През април изпълнителният орган на ЕС представи предложение за регулиране на изкуствения интелект, което не стига до пълната забрана за използване на технологията за публична идентификация.

Планът на комисията включва специални изключения за разрешаване на използването на масово разпознаване на лица в случаи като издирване на изчезнало дете, предотвратяване на заплаха от терор или проследяване на някого, заподозрян в тежко престъпление.

Брюксел се надява първият по рода си законодателен пакет за изкуствен интелект да помогне на Европа да догони САЩ и Китай в сектор, който обхваща от разпознаване на глас до застраховане и правоприлагане.

В изявление комисията заяви, че е взела под внимание становището, но се придържа към предложението, което „осигурява достатъчна защита и ограничава използването на тези системи до строго необходимия минимум“. Предложението е в процес на преговори в Европейския парламент и сред 27-те държави-членки.

Още по темата