Редица европейски страни съобщават за рязко увеличаване на Covid-случаите

Редица европейски страни съобщават за рязко увеличаване на Covid-случаите

Австрия обяви, че е навлязла във втора вълна на епидемията от Covid-19. За рязко увеличаване на случаите съобщиха и редица други страни.

„Намираме се в началото на втората вълна“, заяви заяви канцлерът Себастиан Курц. 870 случая за денонощие са регистрирани в 9-милионна Австрия, общо 33 000 са заразените, 750 – починалите от началото на пандемията. Канцлерът предупреди, че скоро в страната ще има по над 1000 новозаразени на ден. Той призова населението строго да спазва мерките и максимално да ограничава контактите.

Чехия съобщи за нов рекорден брой заразени – 1500. За пети пореден ден случаите са над хиляда в страната с 10.5 милионно население. Правителството затегна правилата за носене на маски, но се стреми да избегне строга карантина.

Рекорд и във Франция – над 10 500 нови заразени. Премиерът Жан Кастекс предупреди, че положението се влошава и призова гражданите строго да спазват хигиена и дистанция и да носят маски. В писмо изтъкнати медици призоваха да се да се избягват събирания с роднини и приятели в закрити помещения. Франция е една от най-пострадалите от коронавируса европейски страни с над 30 000 смъртни случая.

Почти толкова са и в Испания, където също отчетоха най-големия брой заразени за денонощие от началото на пандемията – над 12 000. Въпреки това в Мадрид участниците в антиправителствена демонстрация не спазваха дистанция. Те изразиха недоволство от от начина, по който кабинетът на социалиста Педро Санчес действа в кризата.

В Индия дневните случаи надхвърлиха 94 000 , общо – над 4.7 милиона. Порблемът е, че не се спазват правилата, смятат жители на Делхи:

„Случаите на коронавирус се увеличават и са нужни предпазни мерки, но хората не ги спазват. Както можете да видите на пазара, няма дистанциране и заради това това случаите нарастват. Вече са почти 100 000 на ден“.

Спад в броя на заразените има в Южна Корея. Временно ще бъдат смекчени ограничителните мерки в района на Сеул, където живеят половината от жителите на 52-милионната страна.

Източник: Cross.bg

Още по темата