Скандал с ЕК, оказвала е натиск за ковид-ваксините

Скандал с ЕК, оказвала е натиск за ковид-ваксините

Говорител на Европейската комисия днес потвърди, че е бил оказван „административен“, но не и „политически“ натиск над Европейската агенция по лекарствата за по-бързо одобрение на ваксините срещу ковид-19, съобщава БТА.
„Независимостта на агенцията никога не е била поставяна под въпрос“, добави говорителят, но допълни, че все още не е известно дали ваксинираните могат да продължат да предават вируса на други хора.
Говорителят посочи, че досега от „Пфайзер“ не са предоставени доказателства, че е безопасно срокът между поставянето на две дози от тяхната ваксината да бъде удължен.
Наскоро европейската лекарствена агенция препоръча сроковете, посочени в листовката на ваксината, да бъдат спазвани.
Що се отнася до скандала с решението част от ръководството на Европейската комисия да пътува миналата седмица до Лисабон по повод португалското председателство на Съвета на ЕС, говорителят посочи, че това е било „съществена дейност“.
Той отбеляза, че няма определение за „съществена дейност“ и комисията сама преценява кои служебни пътувания да се осъществят в епидемични условия.
Трима от пътувалите до Лисабон еврокомисари, за които е преценено, че са били в тесен контакт със заразен португалски министър с положителен тест за ковид-19, са поставени под карантина.
Пътуването до Лисабон е било „съществена мисия“, свързана с „началото на много важно председателство“. Говорителят добави, че еврокомисарите трябва да пътуват, защото „имат работа по управлението на кризата“ и ги сравни със служителите от първа линия. Решението е взето според политическите обстоятелства./ Вести БГ

Още по темата