Проф. Витанов посочи точната датата, на която свършва К-19 пандемията у нас

Проф. Витанов посочи точната датата, на която свършва К-19 пандемията у нас

„На 25 юли може да се очаква, че ще ме добили стаден имунитет“, това заяви в сутрешния блок на БНТ математикът проф. Витанов.
„Ако хората започнат да се ваксинират масово, всъщност този имунитет ще бъде постигнат месец по-рано. Това е оптимистичния поглед на ситуацията“, разяснява той.Има само 4 от 28 области, в които още мъждука, но е на път да спре и там. Базовото репродуктивно число вчера беше 0,77, днес е 0,82, което означава, че обхватът на заразата се свива, а здравната система се разтоварва.
Целта ни е да паднем под 500 на ден заразени. Очаква се и смъртността полека да падне под 100 на ден, тя все още е висока, но за това си има причини.
С повишено внимание през следващата седмица трябва да се наблюдават областите Кърджали и Ловеч, а с внимание – Варна, Велико Търново, Монтана, Пловдив, Русе, София-област, Смолян, Стара Загора и Търговище, допълни той.
С масова ваксинация ще смачкаме всички следващи вълни, ако успеем да го направим, ни чака спокойно лято, убеден е математикът.
По думите му очаква се и смъртността полека да падне.
„Ваксини ще има и желаещи ще има, но можем да се прецакаме с организацията. 390 000 души са срещнали вируса вече“, казва проф. Витанов.
„Нова огромна вълна, както през ноември месец – няма да има. Може да има повишаване на заболеваемостта , но не и както беше“, обяснява математикът./БЛИЦ

Още по темата