Британският вариант на COVID-19 е засечен в 12 области у нас

Британският вариант на COVID-19 е засечен в 12 области у нас


В 12 области у нас вече е засечен британският вариант на коронавируса. Последните изследвания на Центъра по заразни и паразитни области показват, че той се среща вече и във Враца, Ямбол, Добрич, Кюстендил и Велико Търново. Обработката на пробите от Кюстендил е доказала, че по-заразната британска мутация е у нас поне от края на миналата година. От другата седмица в Центъра се очаква да заработи нов апарат, който ще позволи да се изследват повече проби.

До миналата седмица заразени с новия британски вариант бяха установени основно в Западна България. Сега установени случаи има и в централната, и в източната част на страната. Най-много заразени с него има в столицата, но именно столичните лаборатории изпращат и най-много проби за секвениране.

„Има единични проби от други области, от Пловдив и Кюстендил, Добрич, Ямбол, от Самоков, от Софийска област няколко населени места“, обясни проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитираната от БНТ.

101 са общо потвърдените за британската мутация проби до този момент. Заради твърде малкия брой изследвани – под 200, на този етап не могат да се правят валидни изводи за мащаба на разпространение на варианта на вируса. Освен това се изследват съмнителни за варианта проби, а не случаен процент от положителните за вируса.

„Трябва да имаме предвид, че това са насочени изследвания, насочено сме търсили тези мутанти. Трябва много повече изследвания, ако може реално от 5 до 10% от положителните проби, каквото е изискването на Европейския център да бъде секвенирано“, допълни Христова.

Към този момент това е технически невъзможно – максималният капацитет на центъра е 96 проби седмично. Другата седмица обаче това ще се промени. Въвеждат се нова методика и нов апарат, с който могат да бъдат обработени поне 200 проби на седмица.

Изследваните до този момент проби не показват разпространение на някоя от другите значими мутации на вируса.

Още по темата