Правителството обяви мерките за икономиката

Правителството обяви мерките за икономиката

„Ще продължим мярката 60/40 за още два месеца в рамките на нотифицирания размер на държавната помощ”, обяви на брифинг в Министерски съвет служебният вицепремиер Гълъб Донев.
„Мярката е нотифицирана с размер на помощта от 1,5 млрд. лв. Към момента изразходваният ресурс е малко над 1,4 млрд. лв. С остатъчния ресурс можем да продължим тази мярка с някои корекции в рамките на допустимото. Всичко това ще стане, след като получим отговор от Департамент „Държавни помощи” към Европейската комисия. След техния отговор ще продължи диалога с работодателските и синдикални организации, за да се установи най-добрият формат на мярката”, поясни Донев.
Той посочи, че следващата седмица ще се проведе Национален съвет за тристранно сътрудничество, на който ще бъдат обсъдени параметрите на 60/40.
„В същото време продължаваме диалога със социалните партньори за разработването на нови мерки, които да бъдат нотифицирани пред ЕК за периода след септември до края на годината така, че българският бизнес и българските работещи при равни други условия да се ползват от възможностите, при които са предоставени с временната рамка за държавните помощи и да бъдат на конкурентни позиции и конкурентно ниво с работодателите от страните-членки на ЕС”, добави служебният вицепремиер.
Гълъб Донев отчете плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и преход към възстановяване.
„В страната се усеща плавен преход Тези данни потвърждава и нивото на безработицата, което към 2 юни 2021 г. е 5,65%, като на годишна база 2 юни 2020, 2 юни 2021 г. е намаление с 30% в нивото на безработните лица в страната. Нивото на безработица и заетост е един от критериите, за които съдим за възстановяването на икономиката. След като с нивото от 2,6% се върнахме в месеците преди кризата, преди март 2020 г, това много ясно показва, че икономиката върви към възстановяване и възвръщане на нормалните обороти и нива на заетост”.
Министър на икономиката Kирил Петков пък добави, че правителството ще използва натрупания огромен ресурс в банките, за да подпомогне малките и средните предприятия. Това ще стане с гаранционна програма, която ще бъде в размер над 2 млрд. лв.
„С разрешението на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер от над 2 млрд. лв., близо 2,5 млрд. лв., където българската държава застава като партньор и покрива 50% от риска на банките и 80% от индивидуалните им позиции. За нас е много важно тези средства да влязат в икономиката максимално бързо, което означава, че тези средства за малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение. В рамките на 10 дни можете да отидете до своята банка и да кажете, че искате да кандидатствате като част от програмата за възстановяване и без да трябва да правите ипотеки, само ако сте истински бизнес и имате документите, че сте оперирали през последните 3 години, да можете да вземете до 70% от своите приходи през 2019 или 2020 г., което е по-голямо, за един кредит за седемгодишен период”, поясни Петков.
Министърът на финансите Асен Василев пък посочи, че сигналите за конфликт на интереси на новоназначения директор на НАП Румен Спецов ще бъдет пороверни от прокуратурата./Вести БГ

Още по темата